Crna Kronika

bila je pod sankcijama

Policija ispituje osumnjičene zbog isplovljavanja jahte "Irina VU"

Policija ispituje osumnjičene zbog isplovljavanja jahte
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nekoliko osoba dovedeno je na ispitivanje u sklopu kriminalističkog istraživanja, koje koordinira Ravnateljstvo policije, o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama "Irina VU", izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Vezano uz isplovljavanje plovila Irina VU iz Republike Hrvatske u listopadu 2022. godine, a koje se nalazilo pod međunarodnim mjerama ograničavanja, policijski službenici su tijekom jutra na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske doveli nekoliko osoba na kriminalističko istraživanje", navode u priopćenju.

Dodaju da je u tijeku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.

U realizaciji kriminalističkog istraživanja sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordiniraju ga policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, izvijestio je MUP.

Luksuzna jahta "Irina VU" ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja. 

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Ministar Oleg Butković ranije je najavio i stegovne postupke navodeći da su propusti oko isplovljavanja jahte pod sankcijama napravljeni i u Ministarstvu mora.

Premijer Andrej Plenković poručio je prošloga tjedna u Saboru da i sam dijeli nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte ruskog oligarha s veza u marini na Murteru, naglasivši da će odgovorni za propuste odgovarati.


Reci što misliš!