Crna Kronika

akcija vikend

Zbog težih prometnih prekršaja šetorica završila u zatvoru

Zbog težih prometnih prekršaja šetorica završila u zatvoru

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

alkoholiziranost vozača,

  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 25. do 27. studenog 2022. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 177 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 29 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 11 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 16 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je 7 prekršaja zbog vožnje automobila bez tehničkog pregleda i registracije, 3 prekršaja zbog upravljanja prije stjecanja prava na upravljenje, 4 prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom, 2 prekršaja zbog nekorištenja dnevnih svjetala te po 1 prekršaj zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka – prolaska za vrijeme trajanja crvenog svjetla te prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja.

Iz prometa je isključeno 37 vozača i 8 vozila. U tom se vremenu dogodilo 10 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, tri osobe su teže te je osam osoba lakše ozlijeđeno.

U petak, 25. studenog 2022. godine zbog počinjenih prekršaja

–  u 14.44 sati u Biogradu, policijski službenici zaustavili su 54-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,57 g/kg upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka, dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog ranije počinjenih prometnih prekršaja i ranije prikupljenih negativnih bodova. Također je utvrđeno kako je mopedu isteklo važenje prometne dozvole.
Vozač je uhićen, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

–  u 22.40 sati u Zadru, policijski službenici Policijske postaje Zadar, su u Zrinsko-Frankopanskoj ulici koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju pokušali zaustaviti automobil zadarskih registarskih oznaka. Vozač se oglušio te nastavio vožnju kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svjetla, nakon čega se zaustavio. Daljnjim postupanjem utvrđeno je kako je 45-godišnji vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,59 g/kg. 
Vozač je uhićen, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

U subotu, 26. studenog 2022. godine

–  u 18.45 sati u Zadru, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar, su u Vinkovačkoj ulici zaustavili 55-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,54 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, što je najveća koncentracija alkohola zabilježena tijekom vikenda 

–  u 19.58 sati na benkovakčkom području, policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac, su uhitili te uz optužni prijedlog prepratili na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana, 23-godišnjeg vozača koji se u neregistriranom automobilu BMW nije zaustavio na naredbe policijskih službenika koji su ga pokušali zaustaviti koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju. Daljnjim postupanjem prema vozaču utvrđeno je kako je 23-godišnji vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,25 g/kg. 

Nadalje, 31-godišnji vozač u Preku koji je kazneno prijavljen zbog krivotvorenja isprava, sankcioniran je i zbog počinjenih prometnih prekršaja.
Naime, prilikom nadzora prometa u subotu poslijepodne je zaustavljen u Preku dok je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao vozilom bez osiguranja.

U nedjelju, 27. studenog 2022. godine 

– u 04.40 sati u Zadru u Zrmanjskoj ulici, policijski službenici zaustavili su 31-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,85 g/kg upravljao automobilom splitskih registarskih oznaka. Vozač je uhićen, nakon čega je zbog vožnje pod utjecajem alkohola uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

– u 11.13 sati u Sv. Filip i Jakovu policijski službenici zaustavili su 63-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,33 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, dok je nadalje utvrđeno kako je automobil bez tehničkog pregleda. Vozač je uhićen i prekršajno sankcioniran.


Reci što misliš!