Crna Kronika

granatiranje

Rusija napala položaje ukrajinske vojske u nekoliko područja

Rusija napala položaje ukrajinske vojske u nekoliko područja
AP Photo/Alexei Alexandrov

Rusko ministarstvo obrane je u subotu objavilo da su ruske snage izvršile udare na položaje ukrajinske vojske u više regija, ponovo optuživši Kijev za granatiranje područja u neposrednoj blizini nuklearne centrale Zaporižja.

Ruska vojska je napala ciljeve na području Hersona, Mikolajiva, Harkiva i područjima Donecka, a ministarstvo tvrdi da su ukrajinske snage polučile neuspjeh u ofenzivi kod Pravdine.

Prema ruskom ministarstvu, razine radijacije u Zaporižiji su normalne. U subotu su ukrajinske snage u dva navrata granatirale to područje, dodaje ministarstvo.

Ukrajinska strana poriče takve tvrdnje, a Reuters podsjeća da se dvije strane međusobno optužuju za granatiranje područja u blizini nuklearke.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u četvrtak donijela rezoluciju u kojoj traži da Rusija okonča okupaciju nuklearne centrale.

Poziva se Rusiju da "odmah prekine sve akcije protiv elektrane Zaporižja, u njoj te u svim drugim nuklearnim postrojenjima u Ukrajini", a donesen je s 26 glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih, kazali su diplomati.

Rusija i Kina glasale su protiv, a Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili su suzdržani. 


Reci što misliš!