Crna Kronika

Gori još od 31. srpnja

Na Velebitu gori već tjedan dana, a najveći problem su mine

Na Velebitu gori već tjedan dana, a najveći problem su mine
Facebook

Na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja samo raste, zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača. Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić rekao je Hini da je zabranio vatrogascima da ulaze u minski sumnjiv prostor jer je do sada već bilo 11 detonacija, tako da se požarište kontrolira samo s cesta.

Mali Golić na kojem gori između Tulovih Greda i Svetog brda bio je miniran u Domovinskom ratu, kao linija razgraničenja vojnih snaga, pa ima puno zaostalih mina. Nalazi se na razmeđi Ličko-senjske i Zadarske županije, tako da uz prometnice s jedne strane širenje požara sprječavaju zadarski, a s druge strane ličko-senjski vatrogasci.

Lončarić pojašnjava da je s jedne strane prostor ograničen autocestom, s ličke strane je novoprobijena cesta, a na južnoj strani je makadamska cesta, pa na tim mjestima vatrogasci čekaju i gase vatru.

Problem je, međutim, sjeverno-zapadna strana u pravcu Karlobaga, na kojoj nema cesta ni prosjeka, a minirana je.

"Nema šanse da šaljemo ljude u taj prostor, pa on nije pod kontrolom" kaže Zvonimir Lončarić. Zabrinut je jer se požar počeo širiti još u nedjelju 31. srpnja, a sada im gašenje otežava bura koja bi sutra mogla prerasti u olujnu.

"Požar će se sigurno proširiti Velebitom, ali prioritet nam je sigurnost vatrogasaca",  zaključio je i naglasio da na tom području nema naselja, osim s južne strane ispod Golića poneke vikendice koje zasad nisu ugrožene, a bude li vatra eskalirala, “taj ćemo prostor štititi”.

Na Velebitu požar gasi oko 30 vatrogasaca, a na terenu im pomažu i djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit.

Problem je što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva više ne može prebacivati ljude s naprtnjačama i drugom opremom na požarište s obzirom na to da ga u tome ometaju vjetar i velike turbulencije.


Reci što misliš!