Crna Kronika

najviše vožnji pod utjecajem alkohola

Na hrvatski prometnicama policija evidentirala 4.271 prekršaj

Na hrvatski prometnicama policija evidentirala 4.271 prekršaj
Milan Sabic/PIXSELL

Tijekom proteklog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 21. do 23. siječnja 2022. godine, utvrdili su ukupno 4.271 prekršaj, od kojih izdvajamo:
 - 443 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,12 g/kg izmjerena kod počinitelja na području PU koprivničko – križevačke;
- 1.490 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko – posavske i iznosila je 199 km/h;
- 505 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 271 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza počinjenih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko - dalmatinske, 85 prekršaja. 

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 270 takvih prekršaja. 

Najveći broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa evidentiran je na području PU zagrebačke, 60 spomenutih prekršaja. 

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke i PU splitsko - dalmatinske, po 52 takva prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine (115 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija do 0,50 g/kg, dok je koncentracija od 0,51 g/kg do 1,00 g/kg bila najčešća izmjerena koncentracija tijekom provođenja ovih aktivnosti.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 26 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 32 teška prekršaja, od kojih najviše: 

- nedopuštena koncentracija alkohola –16 prekršaja,

- upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom – 9 prekršaja,

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4 prekršaja, 

- odbijanje ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu – 1 prekršaj,

- odbijanje ispitivanja prisutnosti droga u organizmu – 2 prekršaja. 

Iz tog razloga 13 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 13 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.


Reci što misliš!