Crna Kronika

ubio petero

Norveški napadač lukom i strijelom pod nadzorom zdravstva

Norveški napadač lukom i strijelom pod nadzorom zdravstva
AP Images

Muškarac osumnjičen za ubojstvo petero ljudi lukom i strijelom u Norveškoj pod nadzorom je zdravstvenih službi u petak i mogao bi do četiri tjedna biti zadržan u istražnom pritvoru.

Istražitelji su rekli da se osumnjičeni zove Espen Andersen Braathen, 37-godišnji je danski državljanin i veći dio života živio je u Kongsbergu, gdje je i izveo napade.

On je priznao da je ubio žrtve, rekli su istražitelji.

Policija je priopćila da je "predan na skrb zdravstvenih službi nakon procjene zdravstvenog stanja", ali nisu ulazili u detalje.

Kasnije u petak, sud je donio odluku da bi mogao biti zadržan do četiri tjedna u istražnom zatvoru.

Braathen je prešao na islam i pokazivao je znakove radikalizacije, rekla je policija. On također ima povijest "ulazaka i izlazaka" u zdravstvene ustanove, dodala je policija.

Bit će podvrgnut potpunoj psihijatrijskoj procjeni, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik Fredrik Neumann.

Policija je rekla da su se napadi dogodili na "velikom području" Kongsberga, grada i općine oko 70 km zapadno od glavnog grada Osla.

Četiri žene i jedan muškarac, starosti između 50 i 70 godina, ubijeni su u, kako je policija rekla, nasumičnom "činu terora". Ranjena su još trojica, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti.

Policija je rekla da Braathen surađuje s istragom. Suđenje se neće održati mjesecima.

Broj žrtava Braathenova napada najveći je u Norveškoj od 2011., kad je desničarski ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.


Reci što misliš!