Crna Kronika

MOGUĆE SAMO U HRVATSKOJ

Još jedan biser hrvatskog pravosuđa: Tužio investitora za neisplatu radova koje nikad nije izveo i doveo ih u blokadu

Još jedan biser hrvatskog pravosuđa: Tužio investitora za neisplatu radova koje nikad nije izveo i doveo ih u blokadu
Tomislav Gal

Već 30 godina poslujem na domaćem i inozemnom tržištu, uredno, u dan plaćamo poreze i doprinose, a na isti način u dan isplaćujemo plaće našim djelatnicima. Obraćamo se javnosti jer smo prvi put u blokadi, i to zbog kaznenog djela na našu štetu – ustvrdio je na konferenciji za medije Zoran Leko, vlasnik osječke tvrtke za informatiku, telekomunikacije i tehničku zaštitu Bel-Tel. Blokadu su uspjeli riješiti zahvaljujući pomoći poslovnog partnera, no i dalje im “za vratom visi” ovrha.

- Kronologija kreće od našeg poslovnog odnosa s Farmom Ravlić, čiji je vlasnik Marijan Ravlić. Sve je počelo ugovorom o građenju za rekonstrukciju objekta u Biljskoj cesti u Osijeku na ukupan iznos 171.468,43 kuna (po ugovoru o građenju), a na kraju se nas tereti da smo s kamatama mi dužni tužitelju 375.000 kuna iako smo sve radove platili po obračunu nadzornog inženjera u iznosu od 149.811,24 kuna a materijal smo sami platili.

Radovi su bili počeli, no izvođač nakon početka nije izvršavao ugovorene radove po ugovorenoj dinamici radova. Iako smo financirali kompletan materijal i uredno plaćali sve izvedene radove, izvođač, budući da u to vrijeme nije bio likvidan stalno je tražio neke novce pa smo mu dali narudžbenice za dva posla (Dvorac Ilok i Palača Pravde Vukovar), na kojima se on dokazano od strane nadzornih inženjera i ostalih sudionika na gradilištu nikada nije ni pojavio a kamoli odradio navedene poslove a uredno iste fakturirao.

Za naručene radove, i radove na Biljskoj cesti koje nije izveo zbog čega je udaljen s gradilišta, poslao je šest faktura u vrijednosti oko 600 tisuća kuna koje smo odbili primiti jer radovi nisu izvedeni. No one su se opet vratile k nama jer smo tek poslije saznali da je adresa njegove firme zapravo nedovršeni objekt u kojem nitko ne živi. Pretporez svih računa nismo koristili, što je jako važno, jer to znači da ih nismo ni priznali. No isti nas je tužio, kazao je Leko.

- Dolazi do spora na Trgovačkom sudu u Osijeku, krivo se tumače činjenice, nisu uzete u obzir izjave ključnih svjedoka i nisu uvažene naše uplate. Sutkinja iskaz nadzornog inžinjera Damira Šterijeva (najbitnija osoba na gradilištu) i Bore Bogićevića, koji je bio angažiran za građevinske radove od strane tužitelja sud nije uvažio s obzirom da su sve relevantne činjenice za rješenje ovog spora naveli vještak građevinske struke i vještak knjigovodstvene struke.

Znači sutkinja najbitnije osobe udaljuje, a mi imamo potvrde da smo platili sve poslove prema obračunu nadzornog inženjera. Uložili smo žalbu, a Visoki trgovački sud potvrđuje odluku. To je jedini račun na kojem je on radio a uredno je bio plaćen pa se mi sada pitamo što je sa naših 149.811,24kn?

Na ostalim objektima isti se nije ni pojavio u svojstvu pješaka, a kamoli da je tamo nešto radio a uredno je poslao račun. Tužio nas je, TS Osijek odbija njegovu tužbu, žalba ide VTS-u koji ponovno vraća suđenje u Osijek, druga sutkinja TSO-a dobiva slučaj i opet je on riješen u korist nas, no, ne mogu vjerovati da VTS u Zagrebu to preinačuje u Ravlićevu korist bez ikakvih argumenata. Predmet je sada na reviziji.

Što se sada zbiva? Pa po ovoj prvoj odluci s kamatama mi smo dužni 375.000 kuna (taj novac stoji zamrzut na računu Fine do 7. rujna), a po ovoj drugoj, iako revizija koja traje i ne odgađa izvršenje, 402.000 kuna (taj novac stoji na računu Fine do 23. listopada). Zatražili smo  sudsku odgodu ovrhe na 375.000 kuna koji je trenutno na Županijskom sudu, nastavlja kronologiju slučaja Leko.

- Budući je Marijan Ravlić veliki porezni dužnik, ukoliko to sjedne na njegov račun automatski mu to plijene u korist države RH, kojoj je dužan. Kako bi to izbjegao, a izbjegavanje plaćanja poreza je kazneno djelo, on u igru ubacuje svog šogora dajući mu ugovor o ustupanju potraživanja. Njegov šogor skida te novce i stavlja nas u blokadu. To je očito njegov modus operandi.

Ovo je sve skupa trajalo malo duže zato što je Ravlić, zbog gospodarskog kriminala, osuđen od hrvatskog pravosuđa na pravomoćno izdržavanje kazne zatvora. Međutim, on je pobjegao u BiH i čekao da nastupi zastara.

Čekajte malo, pa pitam gdje su tu naše institucije koje omogućavaju da porezni dužnik i osuđenik Marijan Ravlić odlazi dolazi, radi šta hoće..., netko mu očito pomaže a institucije bi trebale da provjere tko i zašto.

Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv Marijana Ravlića i Mileta Vranješa za očito izbjegavanje plaćanja poreza Republici Hrvatskoj i nadamo se da će državne institucije napokon nešto učiniti - zaključio Leko.


Reci što misliš!