Crna Kronika

#češka

U željezničkoj nesreći u Češkoj troje mrtvih, deseci ozlijeđenih

U željezničkoj nesreći u Češkoj troje mrtvih, deseci ozlijeđenih
AP

Tri su osobe poginule, a deseci su ozlijeđeni u sudaru njemačkog i češkog vlaka u srijedu u selu Milavcama, na zapadu Češke, priopćila je češka željeznica.

U sudaru koji se dogodio oko 8 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu, sudjelovali su vlak njemačke kompanije Die Laenderbahn GmbH koji je iz Muenchena išao u Prag i regionalni vlak koji prometuje između čeških gradova Plzena i Domazlica.

"Nažalost, po sadašnjim informacijama, u sudaru vlakova tri su osobe izgubile život a deseci su ozlijeđeni", objavila je na Twitteru kompanija Sprava zeleznic koja upravlja češkom željezničkom mrežom.

Kako navode češke spasilačke službe, strojovođe dvaju vlakova, obojica Česi i putnica regionalnog vlaka poginuli su u nesreći.

Češke željeznice su objavile da su svi putnici evakuirani iz vlakova. "Nakon istrage o nesreći koju provodi željeznička inspekcija, počet će raščišćavanje. Predviđamo nastavak operacija najranije sutra ujutro", ističe se.

"U ovoj fazi potvrđujemo da je u nesreći troje poginulih. Nitko od putnika se ne vodi kao nestao", priopćila je pak češka policija.

Spasilačke službe su nešto ranije priopćile da je u bolnicu primljena 31 osoba kojima život nije ugrožen, a sedam osoba je kritično.

Glasila pišu da su među ozlijeđenima stranci koji su putovali njemačkim vlakom.

Na snimkama češke televizije ČT24 vidi se da je dio lokomotive njemačkog vlaka potpuno uništen.

Češki ministar prometa Karel Havliček rekao je da njemački vlak "nije poštovao signal i naletio je na regionalni vlak". "Stanje je ozbiljno", dodao je prije obilaska mjesta nesreće.

Češki premijer Andrej Babiš uputio je izraze sućuti obiteljima poginulih.

Na mjesto nesreće poslana su četiri helikoptera, više vozila hitne medicinske pomoći i deseci spasilaca.

Novinska agencija ČTK piše da se najteža nesreća na češkom teritoriju dogodila 1960. kada je zemlja bila u sastavu Čehoslovačke. U sudaru vlakova blizu Pardubica, u središtu zemlje, poginulo je 118 i ozlijeđeno 100 ljudi.

U srpnju 2020. tri su osobe poginule a deseci su ozlijeđeni u dvjema željezničkim nesrećama u Češkoj.


Reci što misliš!