Crna Kronika

KOD tvornice Bayer

U eksploziji u Leverkusenu 5 nestalih, 16 ozlijeđenih

U eksploziji u Leverkusenu 5 nestalih, 16 ozlijeđenih
AP IMAGES

Prvo eksplozija, a odmah potom sirene za uzbunu diljem Leverkusena i okolice i podivljale mobilne aplikacije za uzbunjivanje. Broj ozlijeđenih se popeo na 16, a pet osoba se još uvijek vode kao nestale.

U eksploziji spremišta goriva u jednoj spalionici otpada u zapadnonjemačkom gradu Leverkusenu u utorak broj ozlijeđenih se popeo na 16, a pet osoba se još uvijek vode kao nestale.

Po Welt TV-u pronađena je i jedna poginula osoba, ali ta vijest još nije potvrđena.

Policija je priopćila kako je nakon podneva još uvijek gorjelo jedno spremište razrjeđivača u spalionici koja se nalazi u industrijskoj zoni na jugu grada Leverkusena.

Do eksplozije je došlo nakon što se u blizini spalionice otpada zapalio spremnik s gorivom i vatra se proširila.

Iznad Leverkusena se još uvijek može vidjeti crni oblak dima koji se širi prema sjeveru.

Kako je priopćio grad Leverkusen, građani su zamoljeni da ostanu u svojim kućama i da ne otvaraju prozore.

Policija je blokirala široko područje oko mjesta eksplozije. Zatvoreno je i nekoliko važnih prometnica u ovom gusto naseljenom dijelu Njemačke.

Službe za uzbunjivanje su tijekom dana već poslale više poruka građanima preko SMS poruka.

Snažna eksplozija potresla je u utorak ujutro njemački Leverkusen. Kako javljaju njemački mediji, eksplozija se dogodila nedaleko od tvornice farmaceutske kompanije Bayer iznad koje se izdigao stup sivog dima.

Uzrok eksplozije zasad još uvijek nije poznat. Policija u Kölnu objavila je na Twitteru da su najmanje dvije osobe teško ozlijeđene i da je pet osoba nestalo.

Oko podneva policija je dodala da se vodi da je riječ o "više ranjenih". Prekinuta je električna opskrbna mreža.

Vlasti na Twitteru pišu da je situacija "trenutno još uvijek nemoguća za procijeniti". Traže da ljudi izbjegavaju područje eksplozije i da ulice budu slobodne za hitne službe, javlja WDR

Svjedoci kažu da se eksplozija osjetila i u cijelom Burrigu, gradskom predjelu, a fotografije stupa crnog dima šire se društvenim mrežama.

Dnevni list Koelner Stadt-Anzeiger izvijestio je da se eksplozija dogodila u postrojenju za spaljivanje smeća u industrijskom području poznatom kao Chempark. List je objavio da se oblak dima kreće u smjeru sjeverozapada prema gradovima Burscheid i Leichlingen. Pozvani su  vatrogasci iz cijele regije da pomognu u gašenju požara.

 

Službena najava upozorenja sada se odnosi i na gradsko područje Solingena na području Aufderhöhe i Ohligs.

Njemački mediji navode da je ogromna eksplozija razorila pogon za obradu otpada tvrtke Currenta. Na stranicama saveznih vlasti za zaštitu građana u pomoć pri katastrofi označeno je kao ugroženo područje praktično cijelog Leverkusena.

U izvještajima se navodi da su na popisu vrsta otpada koji se obrađuje u pogonu koji je sad u plamenu, između ostalog, i toksični otpad, kruti i tekući nusprodukti u proizvodnji, otpadne vode, eksplozivne tekućine, razni destilati, otpad s visokim udjelom fosfora, intekticidi, pesticidi, PCB, azbest...

Ulice oko mjesta eksplozije su blokirane, kao i tri obližnje autoceste. Njemački savezni ured za civilnu zaštitu ovu katastrofalnu eksploziju je klasificirao kao "ekstremnu prijetnju" i zatražio od stanovnika da ostanu unutra i drže prozore i vrata zatvorena, prenosi.

Ako se tko nalazi na otvorenom prostoru, posebno se ističe, mora najhitnije potražiti zaklon.

Vatrogasci su objavili na Twitteru da nešto više od deset kilometara milijunski Köln zasad nije ugrožen.


Reci što misliš!