Crna Kronika

#192

Policija upozorava: Džepari djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više

Policija upozorava: Džepari djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirane su 4 krađe, računalna prijevara te 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije osobe su teže te dvije osobe lakše ozlijeđene

Jučer oko podne na Poluotoku u Zadru, nepoznati počinitelj je iz ruksaka otuđio novčanik 57-godišnjaka Potom je otuđenom bankovnom karticom na bankomatu podignuo nekoliko tisuća kuna. 

Protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog računalne prijevare. 

Jučer poslijepodne na Poluotoku u Zadru, evidentirane su tri krađe novčanika s osobnim dokumentima i novcem na štetu stranih državljanina. 

Ukupna materijalna šteta iznosi oko deset tisuću kuna, a protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.

Savjeti za građane

S obzirom da u ljetno vrijeme bilježimo turističke posjete i stranih turista, povezano uz to bilježimo džepne krađe.

Prije svega potrebno je skrenuti pozornost na mjesta koja su ugrožena od strane džepara. To su, prije svega, javna mjesta na kojima se nalazi, prolazi ili okuplja veći broj građana, a što čini idealno okruženje za džepne krađe: tržnice, najfrekventnije ulice i trgovi te turističke destinacije 

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki: odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće vađenjem novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene).

Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik. 

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, obavezno treba naglasiti kako se torbe i torbice na svim prethodno navedenim potencijalno ugroženim mjestima nikako ne smiju držati na stražnjoj niti na bočnoj strani tijela, već isključivo naprijed, na prsima, sa, po mogućnosti, prekriženim rukama preko istih, uz obavezno zatvaranje patentnim zatvaračem. Ukoliko osoba nosi samo novčanik, isti nikako ne držati u stražnjim džepovima, već isključivo u prednjim, po mogućnosti unutarnjim i isto tako prekriti ga rukom. Ponekad je sigurnije čvrsto držati novčanik u ruci, nego u stražnjem džepu. 

Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji.


Reci što misliš!