Crna Kronika

afera advent

Novi detalji: Voditelju odjela dao 5000 eura, a pomoćniku pročelnika još 500 za potrebne dozvole?

Novi detalji: Voditelju odjela dao 5000 eura, a pomoćniku pročelnika još 500 za potrebne dozvole?
Pixsell

Uhićeno je 10 osoba zbog sumnje da su počinili niz koruptivnih djela poput zloporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita

Pomalo se rasvjetljava i manje poznati krak ovotjednih uhićenja u Zagrebu u kojem je jučer privedeno 10 osoba, većinom poduzetnika i sadašnjih i bivših zaposlenika Grada. 

Sudac istrage bi danas trebao o odlučivati i o određivanju pritvora tim osobama. Zasad je poznato da je uhićeno 10 osoba, zbog sumnje da su počinili niz koruptivnih djela poput zloporabe položaja i ovlasti te  primanja i davanja mita. Među uhićenima su osim raznih poduzetnika i neki djelatnici grada Zagreba, što sadašnji što bivši, odnosno umirovljeni.

Za potrebne dozvole dao 5500 eura

Milivoj Kotrla bio je voditelj Odjela za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet odjela za organizaciju i upravljanje prometom Gradskog ureda za poslovno uređenje, izgradnju graditeljstvo, komunalne poslove i promet, piše Večernji list.

Istražitelji sumnjaju da je on tražio novac da bi pogurao dozvole ako bi nešto zapelo, a jedan od onih za kojeg USKOK sumnja da mu je dao mito je i Krešimir Huzjan, vlasnik društva Gradarh. On je zatražio suglasnost za geodetski elaborat kojim bi se definirao vatrogasni prilaz tvrtki Savska 32, a događalo se to tijekom listopada i studenog 2020. Kotrla mi je obećao dati suglasnost na elaborat, no da bi to učinio tražio je 5000 eura.

Huzjan mu je, kako se sumnja, pristao dati taj novac, a ono što se dalje događalo Kotrla je, kako se sumnja, dogovarao s Darkom Barunom, pomoćnikom pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu.

Potom je sličnu stvar napravio i Barun u svom djelu posla, a posrednik u plaćanju 500 eura Barunu bio je Kortrla  s kojim se Huzjan koncem studenog lani sastao kako bi mu dao novac za  Baruna. Tih 500 eura je Kotrla naknadno predao Barunu.

Sličan princip i za "poslove" s ostalim osumnjičenicima

Po sličnom principu obavljali  su se "poslovi" i s ostalim osumnjičenim poduzetnicima, koji su davali mito  kako bi dobili potrebne dozvole.  Među  uhićenima su i  Ivan Papić, Zdravko Čabraja, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Ivanja Reka i arhitektica Sanja Borisavljević. Svi osumnjičenici su duže vremena tajno praćeni i prisluškivani. 


Reci što misliš!