Crna Kronika

stradala dva pilota

Svjedok s mjesta zrakoplovne nesreće: Mislio sam da je eksplodirala plinska boca, a onda sam vidio avion u plamenu

Školski avion ZLIN pao je nešto poslije 16 sati u četvrtak pokraj kuće u mjestu Biljani Donji kraj Zadra. Ministarstvo obrane je potvrdilo kako su u njemu bila dva pripadnika HRZ-a

Vozio sam i sa strane vidio eksploziju. Stao sam da vidim je li netko ozlijeđen, mislio sam da je eksplodirala boca s pilonom, no onda sam otišao iza kuće i vidio avion u plamenu, rekao nam je jedan od čitatelja koji se našao na mjestu strašne zrakoplovne nesreće u Biljanima Donjim kraj Zadra u kojoj su smrtno stradala dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Školski avion ZLIN pao je nešto poslije 16 sati u četvrtak pokraj kuće u mjestu Biljani Donji kraj Zadra. Ministarstvo obrane je potvrdilo kako su u njemu bila dva pripadnika HRZ-a, a neslužbeno od izvora bliskom MORH-u doznajemo da se radi o kadetu te pilotu-instruktoru. 

- Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku - priopćili su iz MORH. Krstičević i Hranj obratit će se javnosti oko 20 sati. 

- Bili smo u prolazu kraj te ceste i vidjeli avion kako gori. Vatrogasci su ga već gasili - ispričao nam je drugi čitatelj. 

Luka Erstić, vatrogasni zapovjednik JVP Benkovac potvrdio nam je da su oni prvi stigli na mjesto nesreće i počeli gasiti požar na avionu. U pomoć im je došlo i vozilo s pripadnicima JVP Zadar te su požar brzo ugasili. 

Druga ovogodišnja vojna zrakoplovna nesreća 

Pad aviona ZLIN, u kojem su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na redovnom obučnom letu, druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme.

Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.


Reci što misliš!