Crna Kronika

prijatelj pušten

Istražni zatvor djevojci koja je pregazila policajca

Istražni zatvor djevojci koja je pregazila policajca
Federico Scopa/AFP

Na Županijskom sudu u Karlovcu ispitana je 19-godišnja Klara Klobučar iz Gospića, djevojka osumnjičena da je na Božić autom pregazila policajca i pobjegla, a da mu nije pomogla. Nakon ispitivanja sud je donio odluku da 19-godišnjakinja ostane u pritvoru, a njen suvozač pušten je da se brani sa slobode.

Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević rekao je Hini da je prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor za osumnjičenicu u trajanju do trideset dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Ona se sumnjiči za kaznena djela izazivanje prometna nesreće, nepružanja pomoći i sprječavanje dokazivanja. Naime, iako je policajca na kojeg je naletjela ostavila da leži na cesti, s prijateljem s kojim je bila u autu vratila se po retrovizor kako bi prikrila nesreću.

Njen suvozač, star 21 godinu, također je saslušan danas u Gospiću, ali je pušten da se brani sa slobode. Prema kaznenoj prijavi, odgovarat će da je kao suvozač počinio kaznena djela nepružanje pomoći i sprječavanje dokazivanja.

Interventni policajci su 19-godišnjakinju priveli bez lisica na rukama. Nakon izlaska iz policijske marice držala je ruke u džepovima, a onda je njima pokušala prekriti lice kako je fotoaparati i kamere ne bi snimili. Pred ulazak u zgradu suda počela je i plakati. 

Ona se sumnjiči da je automobilom teško ozlijedila policajca tako što je, kako policija navodi u kaznenoj prijavi, 25. prosinca u 6:20 prouzročila prometnu nesreću upravljajući osobnim automobilom njemačkih registarskih oznaka iz smjera Gospića u smjeru Smiljanskog Polja. Zbog nekretanja sredinom obilježene kolničke trake prednjom desnom stranom automobila udarila je u 52-godišnjeg pješaka koji se kretao uz kolnik.

Glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću Maša Jurjević kazala je ranije Hini da se danas provodi saslušavanje 19-godišnjakinje iz Gospića zbog sumnje da je počinila tri kaznena djela - izazivanje prometne nesreće, nepružanje pomoći i sprječavanje dokazivanja.

Saslušava se i 21-godišnjak iz Gospića zbog osnovane sumnje da je kao suvozač počinio kaznena djela nepružanja pomoći i sprječavanja dokazivanja.

Naime, kako je ranije izvijestila policija, nakon nesreće se vozačica s 21-godišnjim suvozačem odvezla automobilom s mjesta prometne nesreće, nisu pružili pomoć pješaku iako su to mogli učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga te o tome nisu obavijestili policiju iako su oboje bili svjesni da je pješak ozlijeđen.

Vratili se po retrovizor

"Potom su se s ciljem prikrivanja prometne nesreće ponovno vratili na mjesto prometne nesreće i s kolnika uklonili desni retrovizor koji je otpao s automobila kojim je 19-godišnjakinja upravljala", stoji u priopćenju.

Glasnogovornica Jurjević kaže da o daljnjem tijeku istrage za sada ne može reći puno jer traje dokazna radnja prvog ispitivanja te se još ne zna hoće li Općinsko državno odvjetništvo podnijeti zahtjev za istražni zatvor ili pustiti osumnjičenike na slobodu, možda uz neku mjeru opreza ili bez ikakvih mjera opreza.

"Nakon svih provedenih dokaznih radnji utvrdit će se tko je vozio i što se dogodilo te se sada uhićenici saslušavaju na okolnosti utvrđene u kriminalističkom istraživanju, o čemu je javnost izvijestila ličko-senjska Policijska uprava", rekla je Jurjević.  

Ako bude predložen istražni zatvor, uhićenici će iz Gospića biti dovedeni na karlovački Županijski sud sucu istrage na ponovno saslušavanje.

Policajac se dobro oporavlja

Interventni policajac koji je na Božić u Gospiću kao pješak teško stradao u prometnoj nesreći izvan je životne opasnosti i stanje mu se bitno poboljšalo, doznaje Hina u zadarskoj bolnici.

Glasnogovornik bolnice Edi Karuc kaže da se 52-godišnjak oporavlja na Odjelu neurologije jer je zadobio tešku ozljedu glave i prijelome lica, no da nije bilo potrebe za operacijom i da bi sve trebalo biti dobro.

"Pacijent se pridiže iz kreveta i pomalo hrani, odnosno njegovo se stanje u ovih par dana bitno poboljšalo", rekao je Karuc.

 


Reci što misliš!