
Ovo će biti jedna od najboljih berbi na zadarskom području u posljednjih nekoliko godina, doznajemo danas od stručnjaka iz Zadružnog saveza Dalmacije i zadarskih vinara, koji se spremaju na veliki susret Sabatina 2018. u Lošinju.
Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, kaže da zabrinjava jedino pad registrirane proizvodnje vina, a osvrnuo se i na Nacrt Zakona o vinarstvu koji donosi brojne promjene – pitanje je kako će se sve to provoditi u praksi.
“Sabatina je lani po broju uzoraka vina bila najveće okupljanje u Europi”, kaže Želimir Bašić.
“Novosti u Zakonu donose uspostavu 4 regije – Istra i Kvarner, Slavonija i Podunavlje, Središnja Hrvatska i Dalmacija. Uvodi se tzv. vinogradarsko-vinarski nadzornik, a vinarski inspektor ostaje pri Ministarstvu. Uvode se marketinške oznake umjesto evidencijskih markica, te oznake geografskog podrijetla i oznake izvornosti”, kazao je Bašić.

Berba je inače započeta u drugoj dekadi kolovoza sortama Chardonney, Muškata žutog, Sauvignon blanca, Merlota, Pošipa.
”Prva i druga dekada rujna krenule su i sorte Merlot, Syrah, Grenache crni, Alicante bousche, Grenache bijeli, Sensault. Drugu polovicu rujna označila je berba Plavina, Cabernet sauvignon, Carignan, Maraština, Ugny blanc, Vranac, Debit i Babić”, naveo je Vlatković.
U periodu cvatnje, razvoja bobe i dozrijevanja imali smo pojavu tuče u više navrata na području Pristega, Banjevaca, Dobre Vode, Radašinovaca, zatim u Zemuniku Gornjem i Zemuniku Donjem imali smo pojavu tuče, te uz područje Podgrađa i Lisičića i područje općine Novigrada također je na urod utjecala tuča.

”Pet litara pjenušca po glavi stanovnika potroši se u Francuskoj, a kod nas 2 decilitra! Očito samo za doček Nove godine”.
Danas pjenušce proizvodi cijela Hrvatska – u Zadarskoj županiji imamo šest vrsta. Kušali smo pet vrsta.
Novaković podsjeća da je tradicija pjenušaca u Dalmaciji ipak dugotrajna, oko 120 godina. Na Dugom ratu proizvodio ga je Radoslav Petrić početkom 20 stoljeća. Plasirao ih je u Trst. Vlahov iz Šibenika imao je postrojenje u Zadru.
Sve o Sabatini doznajte na LINKU, a našim vinarima želimo berbu medalja!



