
U Kolanu, središtu sirarstva na otoku Pagu, održana je 4. Fešta od sira. U sklopu manifestacije razgovaralo se i o zaštiti paškog sira zaštitnom oznakom izvornosti. Dobivanje oznake izvornosti za paški sir bit će velika prekretnica za proizvođače ove naše poznate delicije.
– Mi smo došli sad do jedne faze, paški sir ima
prilaznu zaštitu izvornosti na razini Republike Hrvatske, poslano
na Europsku komisiju i kroz par mjeseci očekujemo da ćemo dobiti
zeleno svjetlo i da će paški sir biti zaštićen oznakom zaštite
izvornosti na razini Europske unije, kaže Fabijan
Oštarić predsjednik Udruge proizvođača paškoga sira. Što će
ona značiti za proizvođače:
Sama zaštita izvornosti, takva oznaka znači da se sirovina znači
mlijeko, konkretno ću govoriti za paški sir, smije biti
proizvedeno samo od pasmine ovce paška ovca i isključivo na otoku
Pagu, i sam sir se smije raditi isključivo na otoku Pagu, javlja
Radio Zadar.
– Svaki sir će imati svoj pečat i markicu, te će
postojati sustav sljedivosti koje će kontrolirati neovisno
certifikacijsko tijelo.
Iako su time sebi dali više posla predsjednik proizvođača paškog
sira smatra kako će se to višestruko isplatiti:
– Po našem mišljenju rezultat će biti puno bolji zato što
će ljudi moći iskreno vjerovati da je to što i je. Kad vide da je
paški sir s oznakom izvornosti sa svojim pečatom onda će znati to
je to, to je taj paški sir.
Inače, paška janjetina već godinu dana ima oznaku izvornosti na
razini Europske unije, a nakon što se zaštiti paški sir istom
oznakom planira se zaštititi i paška skuta.



