turistička patrola

U zadarskim restoranima potrošnja manja nego lani jer je i osjetno manje gostiju

Iz Ministarstva turizma stižu brojke o sve više turista na obali. No, s njima se ne slažu ugostitelji. Ova godina, tvrde, prema potrošnji lošija je od lanjske i to zato jer je osjetno manji broj turista.

A i oni koji borave na obali rijetko se daju nasamariti visokim
cijenama. Na gotovo svakoj destinaciji može se pronaći
hrana za svačiji džep. Provjerili smo što to
turisti biraju u Zadru.

U kuhinji vrhunskog zadarskog restorana fete gofa s bombonima od
punjenih maslina i tortelini od burate punjeni sirom i limunskom
travom u kremi od tikvica pripremaju se za klijentelu koja dolazi
po doživljaj vrhunskih okusa Dalmacije.

“Stranci ovdje dolaze ili po preporuci ili zbog toga što
smo jedni od recimo restorana više klase u ovome gradu. Žele se
dobro osjećati, žele imati adekvatnu i uslugu i ponudu pa im nije
problem cijena”
, pojašnjava Sandra
Petričić
, voditeljica restorana
“Kornat”.

Ali, klijentelu koja će izdvojiti od 120 do 220
kuna
za glavno jelo nemaju svi gradski restorani. U
onima koji su cjenovno u srednjoj kategoriji, osjetan je, kažu,
pad gostiju u odnosu na prošlu godinu, a i jela se češće biraju
prema cijeni.

“Mi smo specijalizirani za tjestenine. Sva tjestenina
koja se radi ovdje radi se ručno i znači to nam je baza. To ide
najbolje, a definitivno umaci koji su jeftinijeg cjenovnog ranga
idu puno bolje nego skuplji”
, ocijenio je Marko
Valković
, voditelj restorana
“Pašta&svašta”.

Ove im godine dobro ide i popularni brunch – razne salate i
američke palačinke koje stoje od 40 do 60 kuna.

“Odlična je cijena za ono što dobijemo. Vidjeli smo da
nude brunch i od tada dolazimo ovdje svaki dan jesti
brunch”
, kaže Basil iz Švicarske.

“Jeftinije je nego u Italiji”, zaključuje
Valentina iz Italije.

A u najjeftiniju kategoriju hrane, koja je možda i najčešći izbor
turista, pogotovo preko dana, ide ulični fast food.

“Nemam puno vremena, a sad mi je i vruće sjesti negdje i
jesti. Radije u restoran idem uvečer jesti sva tipična jela,
također i ribu i morsku hranu”
, rekao je
Renato iz Italije za Vijesti.hr.

Zadarska specifičnost ipak je u tome što se najjeftinija hrana
jede u glavnoj gradskoj ulici zbog koje se Kalelarga često naziva
i “pizza cut ulicom“.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest