
Na manifestaciji "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi" za posjetitelje je pripremljeno 2000 kilograma ribe i proizvoda ribarstva koje su mogli besplatno kušati.
“Konzumacijom hrvatske ribe pridonosimo razvoju ovog
sektora i svima onima koji se bave ulovom, uzgojem i preradom
ribe. Želimo se boriti protiv apsurda da imamo golem potencijal u
uzgoju i ulovu ribe, izvozimo 140 posto više ribe nego što
uvozimo, a da s potrošnjom od samo 10 kg ribe po glavi stanovnika
konzumiramo upola manje od prosjeka EU”, istaknuo je
potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan
Kovačević na manifestaciji u okviru projekta Riba Hrvatske – jedi
što vrijedi.
“Ovim projektom htjeli smo djelovati na svijest naših
građana da većom konzumacijom ribe, posebno zbog njezinih
nutritivnih svojstava, zapravo izravno doprinosimo kvalitetnijem
načinu prehrane i života. Većom potrošnjom ribe čuvamo i domaća
radna mjesta u ruralnim krajevima i na otocima. Naša riba dolazi
iz održivog uzgoja s najvišim ekološkim standardima, a hrvatski
sustav sigurnosti hrane sigurno je jedan od najboljih u
EU”, naglasio je Kovačević.
“Ovo je izvrstan projekt promocije vrhunskih proizvoda
hrvatskog ribarstva, kojeg uz brojne druge projekte financiramo
iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U Ministarstvu
poljoprivrede radimo i na projektu popularizacije konzumacije
ribe u vrtićima i školama, a našim ribarima za lovostaj, nove
pogone i investicije do sada smo isplatili 336 milijuna
kuna,” izjavila je državna tajnica u Ministarstvu
poljoprivrede Marija Vučković, dodavši da je iskorištenost
Operativnog program za pomorstvo i ribarstvo u mandatu ministra
Tomislava Tolušića ušesterostručena.
Na manifestaciji “Riba Hrvatske – jedi što vrijedi” za
posjetitelje je pripremljeno 2000 kilograma ribe i proizvoda
ribarstva koje su mogli besplatno kušati.
Uz degustaciju morskih i slatkovodnih hrvatskih jela od ribe i
proizvoda ribarstva, posjetitelji su uživali i u nastupu
dalmatinske klape.



