
Marko Dušević i njegova tvrtka Coral Wine već duže vremena spušta na dno mora najkvalitetnije butelje vina. A onda se rodila i slična ideja s pivom
Na skrovitoj lokaciji na otoku Pagu gdje već otprije Marko
Dušević ima farmu dagnji i kamenica, kao i malu tvornicu
dimljenih dagnji, pršuta od tune i mariniranih trlji i kozica,
nedavno se rodila ideja za potapanje vina.
Osim što se vino na dnu mora ponaša drugačije nego u podrumu,
boce prekrivene morskim “ožiljcima” i raznim nakupinama
postaju prava mala remek djela i savršen dar za posebne prigode.
“Potopili smo za test 30 boca, a do kraja godine
planiramo izbaciti oko 500 boca i to uglavnom magnume. Naš je
dojam da se jako se mijenja u moru, i to na bolje. Ovo je
samo dio projekta, jer imamo u moru 100 vrsta vina iz 30
vinarija”, rekao je za Gastro.hr ponosni Marko Dušević.
Podmorski porter napravila je Pivovara 8 iz Zadra, koja tek
počinje ozbiljno proizvoditi – ovo je tek probna serija. O svom
pivu Karlo Šestan i Ante Garžina kažu sljedeće:
“Pivo zvano Kraken’s treasure adriatic sea edition, je
baltic porter, koji spada u jaka i tamna piva s pet vrsta
ječmenog slada (pils, munich, caramel, brown, chocolate) i dvije
vrste hmelja (east kent golding i casade). Naglašene slatkoće od
slada kao i drugih okusa (karamelnog, blage kave), koji se
prožimaju dok se pivo ispija. Hmelj nije dominantan iako se da
naslutiti. 7.8 alkohola je u pozadini koji se na prvu ne
pokazuju. jakog je tijela i dobre pjene.”
Kraken’s treasure adriatic sea edition svoju je premijeru imao na
Zadar Wine Festivau, a prošloga je tjedna predstavljen i
u zagrebačkom Craft Roomu.



