održana tri stručna skupa

Održani stručni skupovi u sklopu prvog dana manifestacije Dani hrvatskog turizma

Tijekom prvog dana najznačajnije turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se ove godine odvijaju u Malom Lošinju na otoku Lošinju, održana su tri stručna skupa na kojima se govorilo o nekima od najaktualnijih tema u hrvatskom turizmu.

Tako su tokom dana predstavljeni trendovi i prognoze za
industriju putovanja, analiza poslovanja hrvatskog hotelijerskog
sektora te je istaknuta važnost uspostave regionalnih centara
kompetentnosti u turizmu na primjeru Baskijskog kulinarskog
centra.

Okrugli stol od nazivom “ESF– uspostava regionalnih
centara kompetentnosti u turizmu”
okupio je predstavnike
resornih ministarstva i pratećih institucija; državnog tajnika
Ministarstva turizma Franu Matušića,  državnu tajnicu
Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarinu Ivanković
Knežević, pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vladu
Prskala, Renatu Tomljenović s Instituta za turizam te članicu
Uprave Jadranka Grupe  zadužene za ljudske potencijale Ninu
Garić Saganić.

Sudionici su raspravljali o važnosti cjeloživotnog obrazovanja te
važnosti modernizacije strukovnih obrazovanja za turizam i
ugostiteljstvo kroz centre kompetentnosti za ugostiteljstvo i
turizam. Državni tajnik Frano Matušić tom je prigodom podsjetio
kako Ministarstvo turizma u suradnji s resornim ministarstvima i
institucijama već radi na najboljoj formi i obliku hrvatskih
regionalnih centara kompetencija za ugostiteljstvo i turizam
kojima je cilj pružiti ono najbolje u tom sektoru te kvalitetno
educirati kadar za tržište i za nadolazeće razdoblje.

Cilj ovih centara je osim obrazovanja kadra, inicirati blisku
suradnju s poslodavcima u turizmu i ugostiteljstvu.
Zainteresiranost pokazuju i predstavnici ugostitelja i vodećih
hotelskih grupacija koji  i sami već pravde interne
edukacije svojih kadrova u različitim segmentima. Predviđa se
otvaranje pet do sedam centara, a put do njihovog pokretanja
osnažit će i nužne zakonodavne izmjene u sektoru rada te aktivan
rad na promjeni percepcije o ugostiteljskim zanimanjima kao
atraktivnim i poželjnim.

Generalni direktor svjetski poznatog Baskijskog kulinarskog
centra Joxe Maria Aizega okupljenima je predstavio rad ove
visokoškolske ustanove koja se bavi istraživanjem i promocijom
hrane uz naglasak na modernom kulinarstvu i novim konceptima
povezivanja tehnologije, znanosti i gastronomije.

U sklopu ovog skupa za koje se tražilo mjesto više, okupljeni su
imali prilike degustirati kulinarske delicije nastalih u suradnji
renomiranog chefa Lionela Levyja nagrađenog Michelinovom
zvjezdicom, šefa kuhinje u restoranu Alfred Keller lošinjskog
restorana Alhambra Melkioar Bašić te učenika Srednje strukovne
škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Prethodno okruglom stolu “ESF– uspostava regionalnih
centara kompetentnosti u turizmu”
predstavljena je
analiza performansi hrvatskog hotelijerskog
sektora
unazad proteklih šesnaest godina. Osvrćući se na
period od 2000. do 2016. godine partner Horwath HTL Croatia
Emanuel Tutek predstavio je trendove razvoja hotelskog smještaja
u Hrvatskoj. Pri tome je istaknuo kako iako kapaciteti hotelskog
smještaja rastu svake godine, a posebice u nekim regijama kao što
je Dalmacija gdje od 2005. godine broj hotelskih kreveta povećan
za 30 posto, rast smještajnih kapaciteta u hotelima manji je nego
li u ostalim vrstama komercijalnog smještaja kao što je
obiteljski smještaj, kampovi itd.

Osim toga, istaknuta je važnost hotelskog sektora za ostvarene
prihode u turizmu te sve veći udio hotelskog smještaja visoke
kategorije. Naime, prema provedenom istraživanju udio hotelskog
smještaja od 4 zvjezdice 2016. godine iznosio je 43 posto ukupnog
hotelskog smještaja i povećan je za 22 puta u odnosu na 2000.
godinu. Na kraju izlaganja naglašena je i važnost hotelskog
smještaja za turistički promet, odnosno popunjenost tijekom pred
i posezone.

Svečanost otvaranja Dana hrvatskog turizma uveličat će dodjela
prvog dijela turističkih nagrada Hrvatske turističke zajednice i
Hrvatske gospodarske komore koja će se održati večeras. Više od
šezdeset nagrada dodijelit će najboljima u kategorijama za
destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru
(Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest