
Jedanaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta (ISAP), gastronomske manifestacije koja je kroz godine izrasla među najveće, najmasovnije i najvažnije događanje ove vrste u Hrvatskoj, svečano je otvoren u subotu u Tinjanu.
U središtu pozornosti ove manifestacije je istarski pršut,
tradicijska istarska delicija koja već nekoliko godina,
jedina među svim hrvatskim pršutima, nosi zaštićenu europsku
oznaku izvornosti, no uz istarski pršut, na ISAP-u se i ove
godine tradicionalno predstavljaju i pršuti iz drugih hrvatskih
regija, kao što su krčki, dalmatinski i drniški, koji su
zaštićeni europskom oznakom geografskog podrijetla. Osim njih
predstavljaju se i proizvođači pršuta iz nekoliko drugih
mediteranskih i srednjoeuropskih zemalja poput Italije,
Austrije, Slovenije, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i
Srbije, a posebnim promocijskim programima predstavlja se
i čuveni talijanski pršut iz Parme, kao partneri sajma.
Izaslanik hrvatske predsjednice, saborski zastupnik Anton Kliman
rekao je da “Istrijani ‘grabe’ svoje prilike, imaju
vizije, razmišljaju što raditi, kako raditi i onda krenu u
projekte od nule koji se pretvaraju u tako sjajne
manifestacije poput ovog sajma pršuta”.
“Male sredine ‘grabe’ svoje prilike i inkorporiraju ih
u svoje programe. To je vrijednost istarskog čovjeka i zato
je Istra jedna od rijetkih regija odakle se ne odlazi,
već se dolazi i ostaje”, poručio je Kliman.
Obraćajući se u ime premijera i ministra turizma, pomoćnica
ministra turizma Monika Udovičić istaknula je kako je upravo
ISAP promijenio Tinjan koji je od ove male općine učinio ovo
što je danas – brend za kojeg svi znaju, zbog kojeg svi rado
dolaze u tu turističku gastro i eno meku.
“Priča o pršutu uvelike je pomogla Tinjanu da se danas može
pohvaliti impresivnim turističkim brojkama. Upravo će ova
općina dosegnuti brojku od 70 tisuća noćenja na svojih 144
smještajna objekta”, -poručila je Udovičić.
Dodala je kako svaka destinacija u Hrvatskoj jedan je dio
cjelovite turističke priče koja je “raznolika, bogata i koja može
privući različite segmente tržišta”.
“Gastro turizam u Hrvatskoj ima svjetlu budućnost i upravo
su to prepoznali u Tinjanu. Kvalitetan proizvod je početak priče,
razlog zbog kojeg se gosti vraćaju, a Tinjan je to prepoznao”,
zaključila je pomoćnica ministra turizma Monika
Udovičić.
Istarski župan Valter Flego istaknuo je da je
“Istra nezamisliva bez pršuta, maslinovog ulja, vina i
kuće za odmor”.
“To su proizvodi koji daju dodatnu vrijednost Istri, a
Istra daje dodanu vrijednost tim proizvodima. To je nužan spoj” –
zaključio je Flego.
Šampion ovogodišnjeg sajma je pršutarna Dujmović u kategoriji
istarskog pršuta te “Euro delikatese” u kategoriji
dimljenog pršuta.
Inače, na sajmu tijekom dva dana posjetiteljima se
nudi i niz drugih tradicijskih proizvoda Istre i drugih hrvatskih
regija, od vina i rakija pa do sira, meda, maslinovog ulja,
ekoloških proizvoda.



