
Sedmi međunarodni kongres Slow Food pokreta održat će se od 29. rujna do 1. listopada 2017. u kineskom gradu Chengduu, prijestolnici gastronomije najmnogoljudnije zemlje na svijetu.
Na sedmom kongresu Slow Fooda definirat će se novi smjer
politika pokreta, novi oblici financiranja i organiziranja na
međunarodnoj te posljedično i na nacionalnim, regionalnim i
lokalnim razinama.
Sveukupno 400 delegata iz 90 zemalja imat će pravo glasa, a
Hrvatsku će predstavljati voditelj dubrovačkog konvivija Ivo
Kara-Pešić, koji će osim na kongresu sudjelovati i na sastancima
novosnovane fondacije Slow Food Balkan.
Zašto Kina?
Danas je otprilike svaki peti stanovnik planeta Kinez, a
Kina se suočava s rezultatima petnaestogodišnjeg blistavog
gospodarskog rasta. Ako je s jedne strane to pomoglo širokim
masama stanovništva izaći iz siromaštva, s druge strane je
osiromašilo nasljeđe tradicionalnih obrta, hrane i poljoprivrede
te zemlje, potaknulo munjevitu urbanizaciju i brutalno
iskorištavanje prirodnih resursa.
Zbog svoje ogromne važnosti na svjetskoj pozornici Kina ne
može ostati ravnodušna na domaću i međunarodnu situaciju kojoj je
potrebna radikalna promjena smjera. Zahvaljujući iskustvu
prehrambenih zajednica širom svijeta koje čuvaju otpornost
lokalnih područja i traže pravičan, harmoničan način života,u
Slow Food-u žele dati skroman doprinos u iznalaženju mogućih
smjerova koje će se slijediti.
– To je razlog zašto u Chengduu moramo govoriti o klimi,
bioraznolikosti i novom gospodarstvu te predstaviti naše
najplemenitije i najambicioznije projekte kako bismo pronašli
ispravna rješenja za prava mjesta u pravo vrijeme.
Hrana je ono što nam dozvoljava da živimo i susrećemo jedni
druge – ona je naš identitet i naš prozor u svijet.
Chengdu mora biti odskočna daska za učinkovite odgovore na
kontradikcije kojih smo danas svjedoci, za iznalaženje
organizacijske dimenzije koja uključuje raznolikosti naših
zajednica: od convivia do Terra Madre zajednica, od autohtonog
stanovništva do spontanih skupina, od mladih do različitih
udruga. Kongres je mjesto na kojem ćemo definirati naše stavove,
osmisliti naše alternative i horizont naših aktivnosti kako bismo
odredili alternativni put naprijed, poručuju iz Slow
fooda.



