
Desetak izlagača s Ugljana i Pašmana, više od 20 različitih kolača, slastica svih vrsta, likeri, rakije, sokovi, džemovi, namazi, sušene, svježe... S origanom, čilijem, rogačem ili lavandom...
Sve to moglo se naći i kušati na prvoj “Ugljanskoj smokvarici”,
malom otočnom sajmu posvećenom smokvi – zabranjenom voću
Mediterana, dalmatinskoj kraljici voća, nepravedno zapostavljenoj
hraniteljici mnogih otočnih i primorskih obitelji u neka davna
vremena, javljaju Naši školji.
Nasreću, zaboravu ju je otrgnuo zadarski Festival smokava OPG-a
Babac-Damjanić iz Poljica, koji je u desetoj godini postojanja
smokvu “vratio” otočanima potaknuvši organiziranje malih sajmova
na Pašmanu i Ugljanu.
– Cijelo ljeto organiziramo sajmove otočnih proizvoda,
ali ovaj posljednji, posvećen smokvi, nadmašio je sva naša
očekivanja.
Gosti, a među njima je bilo dosta turista, sa zanimanjem
su kušali i kupovali na sve moguće načine prerađene
smokve.
Naši su ljudi vrlo maštoviti i kreativni, izvukli su
stare recepte i čini se da se smokvi ponovno vraća titula
kraljice dalmatinskog voća, komentirala je Emila Šimičić
Bajlo iz LAG-a Mareta, koji je uz POU Dom na žalu na priješkoj
rivi organizirao “Ugljansku smokvaricu”.
U pripremi zaboravljenih delicija pridružili su im se
slastičarnica Plavi Jadran i Udruga žena Luzor, a prigodnu
izložbu fotografija posvećenu zabranjenom voću priredio je
fotograf Senko Sorić.



