
Područje kontinentalne Hrvatske sudjeluje sa samo 3,25% u ukupnom turističkom prometu Hrvatske, što potvrđuje minimalni udio ovih ugostitelja u državnom proračunu
Na plenarnoj sjednici Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri
HGK održanoj 4. travnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori
razgovaralo se o utjecaju povećane stope PDV-a na poslovanje
ugostitelja, nedostatku radne snage, izazovima ugostitelja u
kontinentalnom turizmu te zakonskim ograničenjima plasmana
domaćih proizvoda OPG-ova u restoranima.
Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
Ivan Bogović u zaključcima je sjednice najavio
analizu utjecaju poreza i ostalih nameta na poslovanje
ugostitelja kako bi ugostitelji argumentirano mogli dokazati
negativan utjecaj povećane stope poslovanja PDV-a na njihovo
poslovanje, ali i na punjenje državnog proračuna već u srednjem
roku. Naglasio je da se s višom stopom PDV-a osobito teško nose
ugostitelji kontinentalnog dijela Hrvatske koji je ne mogu
kompenzirati povećanjem cijena. To je potkrijepio podatkom da
područje kontinentalne Hrvatske sudjeluje sa samo 3,25% u ukupnom
turističkom prometu Hrvatske, što potvrđuje minimalni udio ovih
ugostitelja u državnom proračunu uz istovremeno dovođenje u
opstojnost ugostiteljskih objekata radi više stope PDV-a.
“Ugostiteljska struka nema dignitet kakav bi trebala imati u
javnosti, zato i djeca ne upisuju školovanja za ugostiteljske
djelatnosti. Trenutno je premalo obrazovnih institucija za
gastronomiju i ugostiteljstvo, nedostaje kvalitetnoga kadra jer
trenutni kurikulum ima premalo praktične nastave, stoga nije
moguće adekvatno osposobiti konobare i kuhare”, istaknuo je
zamjenik predsjednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri
HGK Marijan Martinjaš. Naglašeno je da će
sljedeće godine problem nedostatka radne snage biti još veći jer
mnoštvo radno sposobnih ljudi odlazi ih Hrvatske, radi kojeg je
nužna prilagodba radnog vremena u sezoni, dok s druge strane
Zakonom nije omogućeno radno vrijeme dulje od sedam sati dnevno,
uz jedan slobodni dan u tjednu. Kao jedno od rješenja, ponovno se
predlaže uvođenje modela koji propisuje nove kvote radnih dozvola
za strance kada se propisane iskoriste, za razliku od sadašnjeg
kojim se kvote propisuju na početku godine za cijelu godinu.
Prezentiran je i projekt Dani poslova u turizmu koji je
organiziran početkom ožujka kao kratkoročna mjera u rješavanju
izazova nedostatka kvalificirane i sezonske radne snage, u koji
su se uključili hotelijeri s potrebom za oko 7.000 sezonskih
radnika te je najavljeno ponovno održavanje projekta krajem
godine.
Tijekom sjednice dodatno je istaknuta važnost uključivanja
domaćih namirnica i proizvoda u ponude restorana, no i
nemogućnost njihova legalnog otkupa od OPG-ova jer se njihovo
korištenje kosi s HACCP-om i drugim propisima Ministarstva
poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, radi čega je Udruženje
ugostiteljskih djelatnosti pri HGK tražilo izradu Pravilnika koji
će omogućiti plasman domaćih proizvoda i namirnica u
restorane.



