PROBLEMI UGOSTITELJA

Ugostitelj ne može naći radnike, nudi plaću od 5100 do 8600 kuna

Ugostitelj ne može naći radnike, nudi plaću od 5100 do 8600 kuna

Predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko 10.000 članova poručuje da je dizanje PDV-a bilo tek kap koja je prelila čašu

Stonski ugostitelj Jozo Barović ogorčen je
zbog toga što ne može pronaći radnike, piše Večernji
list
. Barović je ispričao kako šankerima i kuharima
nudi plaće od 5100 do 8600 kuna, smještaj i hranu, no ni to mu ne
pomaže da pronađe radnike.

“Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon
dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme
ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta,
dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred
posla ostala je bez radnika. Otišli su u Njemačku”, rekao je
Barović za Večernji list.

Sličnu situaciju doživljavaju i ugostitelji na kontinentu, a
situaciju im otežava i PDV od maksimalnih 25 posto. “Restorani se
zatvaraju, tri dobra prestala su raditi samo u Međimurskoj
županiji.

Sve manje je gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske
prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u
troškove, pa je manje i poslovnih skupova. Kupovna moć ne raste i
mi ne možemo dizati cijene, a izdaci nam itekako rastu”, tvrdi
čakovečki ugostitelj Marijan Martinjaš.

Tvrdi kako tvrtka s godišnjim bruto prometom od dva milijuna kuna
samo na PDV daje 250 tisuća kuna više nego podizanja poreza. “S
ovakvim PDV-om ne možemo ni radnike bogzna kako platiti.
Prosječan kuhar kod nas može dobiti oko pet tisuća kuna, a 50
kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna”, objašnjava Martinjak.

Problema imaju i tvrtke koje drže nekoliko studenskih kantina,
naročito zbog, kako tvrde, udvostručenja PDV-a i samoposluga koje
su im nelojalna konkurencija jer u ponudi nude i tople
obroke. 

Kako piše Večernji
list
, predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko
10.000 članova, Ivan Bogović, poručuje da je
dizanje PDV-a, u moru problema, bilo tek kap koja je prelila
čašu.

“Mnoge ugostitelje to je bacilo u minus. Malo je tko pozitivan,
pogotovo u unutrašnjosti zemlje gdje su cijene praktički iste već
deset godina. Korigirane su tek za razliku povišenog PDV-a, a
namirnice su od 2006. poskupjele sto posto, skuplja je i struja,
plin”, tvrdi Bogović.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest