
Danas se u Malom Lošinju, u hotelu Bellevue održava regionalno gastro natjecanje Gastro 2017 za regiju III – Sjeverno hrvatsko primorje, odnosno za učenike iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko goranske županije
Na otvorenju natjecanja Gastro 2017, uz gradonačelnicu Malog
Lošinja Anu Kučić, sudjelovao je i glavni tajnik Ministarstva
turizma Ivo Bašić.
“Mi u Lošinju njegujemo komunikaciju i suradnju svih privatnih i
poslovnih subjekata, kako onih većih poput grupacije Jadranka i
Lošinjska plovidba, tako i onih manjih koji razmišljaju i djeluju
pozitivno u cilju napretka našega grada. Posebno ističem našu
Srednju školu Ambroza Haračića koja je domaćin današnjeg
natjecanja, a koja već duži niz godina kroz različite aktivnosti
i manifestacije, u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom te
privatnim subjektima, svoje učenike strukovnih usmjerenja potiče
na aktivno sudjelovanje i predstavljanje stečenih znanja i
vještina, vraćajući na taj način zasluženo poštovanje ovim
iznimno cijenjenim i vrijednim zanimanjima. Možemo biti ponosni
što imamo resurse, razvojne potencijale i mlade kvalitetne ljude
da se odlučno nosimo sa svim izazovima koje nam turizam i tržište
nameću.”, istaknula je gradonačelnica Kučić na otvorenju.
U sklopu natjecanja, gradonačelnica Kučić, glavni tajnik Bašić,
član Uprave Jadranke d.d., Goran Filipović te ravnatelji srednjih
škola koje sudjeluju u natjecanju održali su sastanak na temu
daljnjeg unapređenja i promoviranja zanimanja u turizmu, na kojem
se razgovaralo o mogućnostima daljnjeg povezivanja javnog i
privatnog sektora u turizmu te jačanju kompetencija i podizanju
kvalitete ljudskih potencijala. Glavni tajnik Bašić
istaknuo je kako “Ministarstvo turizma veliku pozornost posvećuje
strukovnom obrazovanju u turizmu, a svakako će promocija
zanimanja kroz razne programe i inicijative biti u fokusu i u
narednom periodu”, rekao je tajnik Bašić te predstavio projekt
realizacije Regionalnih centara kompetencija za što je dostupno
35 milijuna eura iz EU fondova, što su svi sudionici sastanka
podržali kao odličnu inicijativu te su ravnatelji pokazali
interes za u uključivanjem u proces realizacije tog projekta.
Svrha natjecanja Gastro 2017 je predstavljanje rezultata rada
prema nastavnim planovima i programima za zanimanja kuhar,
konobar, slastičar, hotelijersko – turistički tehničar i
turističko – hotelijerski komercijalist te motiviranje učenika za
nastavak obrazovanja i promoviranje turističko-ugostiteljske
djelatnosti. Domaćin natjecanja je Srednja škola Ambroza Haračića
u Malom Lošinju. Natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola
odvija se u pet gastronomskih disciplina te u tri
hotelijersko-turističke discipline. Za sudjelovanje na
ovogodišnjem natjecanju u regiji III ukupno se prijavio 51 učenik
iz 13 škola. Natjecanje u pet gastronomskih disciplina sastoji se
od: pripremanja menija, posluživanja menija, pripremanja hladnog
slanog izloška, pripremanja hladnog slatkog izloška, pripremanja
barskih mješavina, a u tim disciplinama će ukupno sudjelovati 30
učenika. Na natjecanju u tri hotelijersko–turističke discipline
sudjelovat će 21 učenik i to u disciplinama: poslovanje recepcije
hotela, poslovanje putničke agencije, predstavljanje turističkog
odredišta. Učenici će se natjecati pojedinačno, modularno na
hrvatskom i jednom stranom jeziku (engleskom, njemačkom ili
talijanskom), a učenike će ocjenjivati članovi regionalnih
povjerenstava.
Osim u Malom Lošinju, danas se održava natjecanje u još tri
regije – Središnja Hrvatska u Zagrebu (regija I), Istočna
Hrvatska u Virovitici Bjelovaru i Pitomači (regija II),
Južna Hrvatska u Šibeniku (regija IV). Učenici s najboljim
rezultatima u regionalnim natjecanjima sudjelovat će na državnom
natjecanju koje će se ove godine održati u Crikvenici, od 20. do
23. Ožujka. Domaćin će u Crikvenici biti Srednja škola dr. Antuna
Barca, a osim učenika iz Hrvatske na državnom natjecanju će
sudjelovati i učenici iz inozemstva.
Organizatori ovog natjecanja su Agencija za strukovno
obrazovanje i obrazovanje odraslih i škole domaćini
regionalnih, odnosno državnih natjecanja, a suorganizator je
Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH.
Tom prilikom Gari Cappelli istaknuo je važnost promocije
turističkih zanimanja:
“Kvalitetni djelatnici u turizmu temelj su nastavka rasta i
razvoja hrvatskog turizma, a ulaganjem u znanje i kvalitetu
uvijek činimo korak više u tome da naši gosti budu zadovoljni.
Ovakva natjecanja odličan su način da učenici pokažu svoje
vještine i kreativnost, nauče nešto novo, i krenu u svoje prve
turističke pobjede. Siguran sam kako će mnogi od njih u skoroj
budućnosti pridonijeti uspjehu Hrvatske kao turističke
destinacije. Mi ćemo ih u tome svakako poduprijeti kroz naše
programe i inicijative. Također radimo na razvijanju centara
kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će
biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo
modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u
skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u
svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje
obrazovanje.” poručio je ministar Cappelli uputivši poruku
povodom održavanja regionalnih natjecanja Gastro 2017 u
Hrvatskoj.
Podsjećamo, u svrhu promocije zanimanja u turizmu, Ministarstvo
turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u
ožujku ove godine održava Dane poslova u Osijeku (7. ožujka),
Zagrebu (14. ožujka) i Kninu (21. ožujka). Predviđeni broj
sudionika je okvirno 4000 – 5000 osoba po događanju, a u okviru
održavanja Dana poslova u turizmu biti će predstavljene
redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za
zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje u turizmu.



