
"Solana Pag" je najveća solana u Hrvatskoj i dio je koncerna "Agrokor", a njeni se bazeni prostiru na oko 250 hektara površine
U “Solani Pag” su zadovoljni ovogodišnjom proizvodnjom, koju je Bogdan Želehovski, direktor proizvodnje, nazvao standardnom.
U prvom dijelu sezone proizvedeno je oko 3.000 tona soli, a salamure, ugušćene morske vode ima dovoljno za još oko 18.000 tona soli. Konzumna sol se uglavnom prodaje na domaćem tržištu, a dio se izvozi u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te nešto manje u Mađarsku, Austriju i Poljsku. “Solana Pag” je najveća solana u Hrvatskoj i dio je koncerna “Agrokor”, a njeni se bazeni prostiru na oko 250 hektara površine.
Do 1980. godine sol se proizvodila skupljanjem na bazenima, za što se sezonski zapošljavalo i do 500 radnika. No, od kada je izgrađen novi proizvodni pogon, odnosno tvornica soli, dosta se toga promijenilo.
“Velika je razlika u proizvodnje soli nekada i danas,” kaže Želehovski. Nekada se sol kristalizirala na bazenima i za takvu je proizvodnju preko ljeta bila potrebna velika količina radne snage. Izgradnjom pogona dobila se sigurnija proizvodnja jer se prije izgradnje pogona prosječno godišnje proizvodilo 10.000 tona soli, a nakon izgradnje novog pogona proizvede se oko 20.000 tona. Nedostatak pogona je visoka cijena goriva, financijski je to skuplja proizvodnja, ali zahtjeva manje radne snage tako da je danas u solani zaposleno 95 radnika.”
Želehovski navodi kako sol ima svoju tržišnu vrijednost koja je vrlo blizu proizvodne vrijednosti i zbog slabe se zarade ne može previše ulagati. “Nemamo previše prostora za ulaganje, zato je, između ostalog, fasada pogona u lošem stanju pa opravdano doživljavamo dosta kritika.

Međutim, cilj je da oprema bude operativna, da možemo proizvoditi sol, a sav višak koji imamo ulažemo u proizvodnju i uređenje terena bazena,” zaključuje Želehovski.



