
Vitalnost i vitalno; riječi su koje često upotrebljavamo u svakodnevnom životu i one zapravo znače i vezane su za život, životnu snagu, moć i energiju, dobro životno osjećanje i raspoloženje, punoću življenja života, životvornost, prijeku potrebnost, osjećaj zadovoljstva u životnim aktivnostima, izraženu spremnost za akciju, primjeren izgled i pojavnost tijela i duha te dobro funkcioniranje u životu.
Kruh VITAL izrađen je pažljivo odabranih sastojaka i spada u skupinu raženo miješanih kruhova sa sjemenkama i zrnjem, kruhova produžene svježine i trajnosti, karakterističnog izgleda, primamljivog mirisa, arome i okusa, kruhova s karakterom premium kvalitete.
Osnovni sastojci KRUHA VITALA:
Brašno tip 550,Sjemenke suncokreta, drobljeno zrno soje, pšenično brašno (tip1600), sjemenke lana, sol, pšenični gluten, preželatinizirano pšenično brašno (tip 1600), integralna ražena prekrupa, šećer, dekstroza, prženo pšenično sladno brašno, sladni ekstrakt
Ovako odabrani sastojci koji dolaze u kruh iz prirodnih komponenata (suncokret, soja, lan, pšenica, raž) mogu dati svoj pozitivni doprinos organizmu kroz povećani sadržaj bjelančevina, masnoća, minerala, vitamina i prehrambenih vlakana, tvari potrebnih za izgradnju, rast i održavanje, izvor energije, reguliranje biokemijskih reakcija metabolizma, aktivnosti niza enzimatskih sustava, zaštitnih funkcija i obrambenih mehanizama, bolje probave te funkcionalnosti krvožilnog, živčanog, imunološkog, sustava organa za kretanje, reproduktivnog i probavnog sustava organizma.
Na ovom mjestu svakako treba spomenuti vrlo bitnu činjenicu na prirodne sastojke u kruhu (sjemenke, drobljeno zrnje, pšenično crno brašno, integralna ražena prekrupa, raženo brašno) koji sadrže određene vitamine i minerale iz prirodnog okružja s određenim enzimima što pospješuju bolju iskoristivost tih tvari u organizmu za razliku od sintetičnih pripravaka i tableta kod kojih je često dvojbena mogućnost dobrog iskorištenja pojedinih vitamina i minerala. Drugim riječima, bolje je konzumirati kvalitetni kruh (integralni, miješani, kruh sa sjemenkama, zrnjem, posijama..) nego pribjegavati uzimanju određenih vitamina i minerala u tabletama.
Vrijednosti KRUHA VITAL možemo prosuditi na temelju određenih sastojaka, funkcionalnih jedinica, tvari i spojeva koji se u njima nalaze:

• sjemenke suncokreta – visoki sadržaj masnoća, esencijalnih linolne i linolenske masne kiseline, dosta primarnih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina, veća količina vitamina E (antioksidans), lecitina, prehrambenih vlakana, minerala Ca, P, Mg, Fe, Zn.. važnih za izmjenu tvari, izgradnju, jačanje, zaštitu i otpornost organizma, funkcioniranje sustava organizma, aktiviranje mnogih enzima, potpora transportu kisika, važna uloga doprinosu sistema reguliranja razine šećera u krvi, prirodna zaštita krvožilnog sustava od povećanog sadržaja kolesterola.
• drobljeno zrno soje – visoki sadržaj bjelančevina, svih esencijalnih aminokiselina bez kojih organizam ne može funkcionirati, masnoća, nezasićenih masnih kiselina, prehrambenih vlakana, vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, minerala Ca, P, K, Fe, S, Cu, Zn.. važnih za izgradnju i obnavljanje tjelesnih tkiva, pretvorbu makronutrijenata u energiju, poticaj radu živčanog, krvožilnog, imunološkog, sustava organa za kretanje kao i bolju probavu
• sjemenke lana – visoki sadržaj masnoća, esencijalnih masnih kiselina s obilnim udjelom alfa-linolenske masne kiseline ( skupina omega-3 kiselina), puno prehrambenih vlakana i sluznih tvari, bjelančevina, minerala Ca, P, Fe, Zn te određena količina fosfatida (lecitin) i fitosterola.. važnih za potporu funkcioniranja krvožilnog, živčanog, imunološkog i probavnog sustava poboljšavajući opću cirkulaciju, smanjujući koncentraciju kolesterola i masnoća u krvi, utjecaj na bolje mentalne i intelektualne sposobnosti, jačanje imuniteta i zaštite organizma, laksativno djelovanje i bolju peristaltiku
• integralna ražena prekrupa i raženo brašno – vrlo su dobar izvor prehrambenih vlakana, neceluloznih polisaharida, minerala Ca, P, F, Fe, Mg, Zn, Mn, K, Se, vitamina B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6).. važnih za normalnu razinu kolesterola i šećera, reguliranje rada probavnih organa, održavanje crijevne mikroflore, zdravog živčanog sustava, pomoć kod boljeg iskorištenja određenih vitamina, poticajni rad cirkulacije krvi, relaksacije živaca i mišića te podržavanje mladenačkog stanja tijela
• pšenično crno brašno tip 1600 – puno bogatije vrijednim sastojcima vitamina B kompleksa i esencijalnih minerala (P, Mg, Ca, Fe) nego pšenično bijelo brašno jer sadrži dosta posijastog dijela zrna, uz određenu količinu ugljikohidrata i bjelančevina.. važnih za izgradnju i obnavljanje tjelesnih tkiva, stvaranje energije, doprinos i pomoć u funkcijama izmjene tvari i određenih tjelesnih procesa
KRUH VITAL proizvodi se u Pekarni Kornati u Biogradu na moru , proizvodnoj jedinici Tvornice kruha Zadar d.d.,u kojoj je uvedena norma ISO 22000:2005 i certificirana od strane certifikacijske kuće Bureau Veritas, jedne od najvećih certifikacijskih kuća u svijetu. Uvedeni sustav upravljanja sigurnošću hrane jamči sigurnost i zdravstvenu ispravnost proizvoda od sirovin koje se ugrađuju u proizvod do police u trgovini.




