oznaka izvornosti

Prezentiran projekt “Dalmatinska janjetina” za ishodovanje oznake izvornosti ovce pramenke

Izradu specifikacije i dokumentacije financirale su Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, a župan Pauk naglasio je na prezentaciji kako će oznaka izvornosti spriječiti da se pod nazivom "Dalmatinska janjetina” prodaje meso koje nije uzgojeno u Dalmaciji

U šibenskoj Gradskoj knjižnici održana je u utorak
prezentacija projekta “Dalmatinska janjetina”, a šibensko-kninski
župan predao je Udruzi uzgajivača ovaca i koza Dalmacije
specifikaciju za registraciju oznake izvornosti proizvoda
autohtone pasmine ovce pramenke.

Projekt “Dalmatinska janjetina” okupio je uzgajivače stočare iz
tri dalmatinske županije koji se bave uzgojem autohtone pasmine
ovce pramenke u Udrugu uzgajivača ovaca i koza Dalmacije, koja će
biti nositelj postupka ishodovanja zaštite oznakom izvornosti na
nacionalnoj i na razini Europske unije.

Izradu specifikacije i dokumentacije financirale su
Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija,
a župan Pauk naglasio je na prezentaciji kako  će oznaka
izvornosti spriječiti da se pod nazivom “Dalmatinska janjetina”
prodaje meso koje nije uzgojeno u Dalmaciji.

O posebnostima dalmatinske janjetine govorila je Marina
Krvavica
, docentica na kninskom Veleučilištu Marko
Marulić, koja je vodila projekt specifikacije i izrade prateće
dokumentacije potrebne za postupak dobivanja oznake izvornosti
proizvoda ‘Dalmatinska janjetina’, janjećeg mesa pasmine ovce
pramenke.

Dalmatinska pramenka autohtona ovca koja u Dalmaciji
obitava tisuće godina 

– U istraživanju smo nesporno dokazali da je dalmatinska pramenka
autohtona ovca koja obitava na području Dalmacije i to ne
stotinama, nego tisućama godina, te da se ona prilagođavala
surovim uvjetima krša. Isto tako smo dokazali da su dalmatinski
pašnjaci, pogotovo pašnjaci Dalmatinske zagore atipični ovčji
pašnjaci, što znači da je florni sastav takav da su biljke
zeljaste i polegle po tlu jer je ovca tu pasla i hodala tisućama
godina. Okoliš se prilagođavao ovci, a ovca okolišu – naglasila
je Marina Krvavica.

Podsjetila je da je Dalmacija je jedna od najbogatijih poručja u
Europi što se tiče biljnih vrsta i baš zato je naša janjetina
tako posebna.

– U Dalmaciji ima više od 3,5 tisuće biljnih vrsta, od
čega čak sedam posto endemskih, a velika je zastupljenost
ljekovitih biljaka koje su bogate aromatičnim spojevima i
antioksidansima. Takav florni sastav, što smo dokazali kemijskim
analizama, utječe na kemijski sastav mesa.

Jedan od najizravnijih dokaza da je ‘dalmatinska
janjetina’ doista specifična, što mi odavno znamo, ali nismo
mogli objasniti, je zbog hlapljivih tvari kojih u dalmatinskoj
janjetini ima puno više nego u ostalim vrstama janjetina, na
primjer ličke, creske ili kupreške. To utječe na blagi miris i
okus ‘dalmatinske janjetine’, po kojem je ona posebna –

 kazala je Krvavica na prezentaciji te ponudila i definiciju
‘dalmatinske janjetine’:

– Dalmatinska janjetina je meso janjadi hrvatske izvorne
pasmine ovaca dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgajane i zaklane
isključivo na definiranom području koja se kolje u dobi od 70 do
130 dana kada dosegne tjelesnu masu od 15 do 28
kilograma,
dodala je.

Projekt ‘ Dalmatinska janjetina’ za jačanje razvoja
ovčarstva

Šibensko-kninski župan Pauk predao je
specifikaciju proizvoda Udruzi uzgajivača ovaca i koza Dalmacije,

– Znamo da se pod dalmatinskom janjetinom prodavalo
svašta, pa čak i uvozna janjetina, a ovim projektom tome se
nadamo stati na kraj. Izrada specifikacije uključila je zadane
parametre koje meso mora zadovoljiti da bi dobilo oznaku
‘dalmatinska janjetina’. Cilj ovog projekta je ojačati razvoj
ovčarstva i zato ćemo mi cijelo vrijeme pratiti rad udruge i biti
im potpora
– izjavio je župan nakon prezentacije.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest