Proizvodnja

Izuzetno vrijedan potencijal višnje maraske

Jučer je u Gradskoj knjižnici Zadar održana radionica pod nazivom ‘Udruživanjem do novih proizvoda od višnje Maraske’, u sklopu IPA projekta ‘Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane’ koju organizira Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zadar, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o projektu koji se našao među pet znanstvenih projekata u Hrvatskoj za koje je iz Europske unije odobreno 2,6 milijuna eura.

Radionici su se odazvali brojni uzgajivači višnje maraske, kao i predstavnici lokalne uprave i tvrtki, a radionicu je vodila Verica Dragović Uzelac iz Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju.

Uz tvornicu Maraska, na zadarskom području postoje uzgajivači koji bi udruživanjem dobili bolji položaj na tržištu, uz pomoć EU sredstava, a paleta proizvoda od višnje maraske je zaista bogata, pojasnila je Dragović Uzelac.

Projekt vrijedan 500 tisuća eura za cilj ima opremanje laboratorija Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru uređajima koji bi zasigurno popularizirali marasku kao prirodno blago izuzetno vrijednog biološkog potencijala.

Višnja maraska autohtona je hrvatska sorta koja raste jedino na području od Zadra do Makarske. Smatra se jednom značajnih gastronomskih atrakcija, a analize pokazuju kako je po koncentraciji sadržaja i najplemenitija vrsta koju odlikuju ljekovita svojstva.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest