
U restoranu "Pet bunara" i na dijelu Poljane Petra Zoranića održat će se degustacija jela i pića od smokava
U rujnu nas očekuje Festival smokava, gastro-manifestacija koja će se u Zadru održati po četvrti put. Degustacija jela i pića, radionice i predavanja, dio su programa ovogodišnjeg ‘Festivala smokava’.

U četvrtak, 8. rujna u 18:30 h u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
Održat će se predavanje na temu ‘smokva’ doktora smokvarstva Željka Prgometa (Rovinj), te o ekološkom nadzoru i certifikaciji predavanje Karmen Tomić/Line Miletić iz nadzorne stanice “Biotechnicon” iz Splita.
U petak, 9. rujna, od 10 – 13 sati na programu je Gastro smokva. U restoranu “Pet bunara” i na dijelu Poljane Petra Zoranića održat će se degustacija jela i pića od smokava.
Kuharskim timom ravna šef kuhinje “Pet bunara” – Mario Arbanas, te gostujući kuhari.
Sudjeluje i hotelijersko turistička i ugostiteljska škola iz Zadra, te prerađivači smokava.
U subota, 10. rujna od 9 sati slijedi Sajam smokava – na dijelu Poljane Petra Zoranića bit će prerađivači smokava sa svojim proizvodima po promotivnim cijenama, i to:

1. OPG ARALICA, Šibenik: džem od svježih smokava (s orasima), smokovača
2. P.O. BROJNE, Vis: Viški hib
3. OPG BURIĆ, Šolta: umak od smokava, džemovi od smokava s limunom i rumom
4. OPG DAMJANIĆ-BABAC, Poljica-Zadar: ŠINJORINA SMOKVA, ekološki pekmez od svježih smokava sa smanjenim udjelom šećera
5. DUGA STRANA, Zaton – Šibenik: džemovi
6. OPG EUGEN NOVAKOVIĆ, Posedarje: suhe smokve, smokvenjaci
7. KALI MEDVEJA, Lovran: KALI džemovi, smokvenjaci
8. OPG OSTOJIĆ, Ploče: FIG’O smokvenjaci
9. OPG VESNA ROŽIĆ ŠIBIĆ; Brač: džem od smokava (s lavandom), slatko od smokava, suhe smokve, smokvenjak
U utorak, 20. rujna u 16 sati na redu je dječja radionica na dječjem odjelu GKZD, na temu smokva.
Organizator Festivala smokava, OPG Babac, zahvaljuje Odjelu za poljoprivredu Grada Zadra i Upravnom odjelu za poljoprivredu Zadarske županije.



