s ciljem očuvanja okoliša

Znanstvenici hranili krave lukom da prestanu ispuštati metan

Znanstvenici su problem ispuštanja metana kod preživača pokušavali riješiti lukom koji kod krava utječe na smanjenje količine ispuštenog plina, ali i na okus mlijeka

Udio metana u emisiji stakleničkih plinova u SAD-u iznosi 11
posto, od čega su za čak dvadeset posto odgovorni preživači.

No čini se da su španjolski znanstvenici našli pravi recept.

Neke ranije studije pokazale su da kemikalije sadržane u luku i
češnjaku mijenjaju kemijske spojeve u buragu preživača, što
doprinosi smanjenju emisije metana, ali pri primjeni ove metode
postoji jedan problem.

“Mlijeko mora biti dobrog okusa i atraktivnog izgleda, između
ostalih prehrambenih parametra, da bi potrošačima bilo
prihvatljivo. Nekoliko dosadašnjih studija pokazalo je da se okus
luka koji se daje kravama prenosi i na mlijeko”, prenosi Gizmodo
navode autora najnovije studije objavljene prije nekoliko tjedana
u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Kako bi pokušali spriječili prijenos okusa s luka na mlijeko,
znanstvenici su kravama davali kontrolirane količine propil
propan thiosulfata (PTSO), kemikalije sadržane u luku koja mu
određuje miris.

Tijekom studije stotinu krava bilo je hranjeno uobičajenom
kravljom hranom, dok je hrana drugih stotinu krava postupno bila
dopunjavana ekstraktom PTSO. Tijekom pet dana svakoj
dohranjivanoj kravi dnevno su povećavali unos za pet grama, a kad
je razina unosa dosegnula 25 grama dnevno, nastavili su tako
hraniti krave iduća dva mjeseca.

Mlijeko krava hranjenih uobičajenom hranom, kao i onih čije je
mlijeko obogaćeno PTSO-om, testiralo je 16 kušača mlijeka iz
španjolske Granade.

Mlijeko krava hranjenih uobičajenom hranom bilo je dobrog
okusa, dok je u mlijeku koje je sadržavalo visoku razinu PTSO-a
(10mg/kg) 88 posto ispitanika osjećalo okus luka
.

Mlijeko krava koje su dohranjivane ekstraktom luka sadržavalo je
nižu razinu PTSO-a, a taj okus nije bio prihvatljiv tek za 12,5
posto ispitanika.

Znanstvenici su ovom studijom utvrdili da je krave dovoljno
dohranjivati s 25 grama ekstrakta luka dnevno, što doprinosi
smanjenju emisije metana bez ugrožavanja okusa mlijeka.

Također je utvrđena maksimalna koncentracija PTSO-a od 2 mg/kg
kako bi se izbjeglo stvaranje okusa luka u mlijeku, a za
određivanje količine PTSO-a u mlijeku predložena je metoda high
performance liquid chromatography (HPLC), kojom se utvrđuje
prisutnost različitih kemikalija u nekoj tekućini.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest