Dvije francuske stažistice i ove godine u Sirani Gligora

Sirana Gligora na otoku Pagu još jednom postaje odabrano odredište francuskim stažisticama koji žele proširiti svoje znanje u umijeću pripreme domćeg sira.

Nakon to su prošle godine ugostili prve stažiste, vlasnik sirane, Ivan Gligora je oduševljen što može zaželiti dobrodošlicu dvojie najboljih studenata iz Nicolas Bremontier School iz Bordouxa.

” Nismo baš otvoreno tražili druge stažiste ove godine” kaže direktor Gligora, “ali kvaliteta molbi Barbare Luce i Charlene Cadillon je bila iznimna pa smo osjetili da bi bilo u redu dati im šansu. Sad im želimo dobrodošlicu u sirani Gligora u kojojće učiti o tradicionalnoj proizvodnji sira u Kolanu”.

Nastojanja sirane Gligora da proizvodi međunarodno priznate prvoklasne sireve nije prošla nezapaženo u Parizu, gradu kojeg smatraju glavnim gradom dobrih sireva. Barbara Luce, stručnjakinja u ekonomiji i međunarodnoj trgovini kaže: ” Privukla me sirana Gligora nakon to sam za njih čula na SIAL u Parizu. Nakon što sam saznala da je Gligorin Paki sir među deset najboljih sireva na svijetu, znala sam da bi učenje kod njih bilo obogaćujuće i zanimljivo iskustvo. Hrvatska je zemlja budućnosti, a ulazak u EU 1. srpnja biti će odličan za njen ekonomski razvoj”.

“Naravno, ja sam ljubiteljica sira” kaže Charlene Cadillon, fizičarka i stručnjak za međunarodnu trgovinu iz iste prestižne škole. “Prije sam radila na proučavanju tržita čokoladom u Austriji kao stipendist jednog proizvođača iz Belgije. Veselim se daljnjem usavršavanju mojih vještina i znanja u sirani Gligora jer su međunarodno priznati obiteljski proizvođači”.

Barbara i Charlene će raditi u sirani Gligora kroz slijedeća dva mjeseca te možda ponijeti nekoliko tajni proizvodnje natrag u Francusku.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest