
Novo istraživanje Eurobarometra o potrošačkim navikama u pogledu ribarstva i akvakulture otkriva da ljudi u EU jedu morske plodove prilično redovito
Većina Europljana kaže da
jede ribu jer je zdrava.
Potrošnja ribe je u
porastu, 42% Europljana jede ribu /riblje proizvode barem jednom
tjedno kod kuće. To naglašava potrebu da se osigura održiva
opskrbu ribe na tržištu EU-a.
Za morske plodove, postoji
jaka sklonost odabira regionalnog, nacionalnog i europskog
podrijetla (80%). Većina potrošača pokazuju da su htjeli
isprobati nove proizvode i vrsta, što ukazuje na potencijal u
diversifikaciji proizvoda. Smanjenje uvozne ovisnosti u razvoju
održivog ribolova i akvakulture u EU ponovno je naglašena. 68%
potrošača nagovijestilo je da će jesti više ribe, ako cijene budu
niže.
Ljudi se uglavnom kupuju
ribe i morske proizvode u supermarketu, prvo na što obraćaju
pažnju je izgled, zatim cijena i podrijetlo.
Europljani vjeruju
sadržaju etikete, posebno kada su informacije po zakonu. 66%
ispitanika ih smatra da su informacije o proizvodima jasne i lako
razumljive, što pokazuje da su pravila označavanja EU
funkcioniraju.
O navikama hrvatskih
potrošača pročitajte na stranicama Informacijskog centra Europe
Direct Zadar.



