
Sirana
Gligora još jednom se istaknula među proizvođačima kao sinonim
kvalitete hrvatske hrane proizvodeći sir svjetske klase koji je bio
imenovan ” The Best Central and Eastern European Cheese ‘ na World
Cheese Awards .
250
najuglednijih stručnjaka za sireve iz cijelog svijeta okupili su se
27. studenog da procjene više od 2770 međunarodnih sireva te su se kao i
svi, nadali da će njihov sir biti priznat kao jedan od najboljih u
svijetu. Nakon što je u ranim poslijepodnevnim satima 57 sireva
ocijenjeno da nose sva obilježja visoke klase sira – osvojili su “Super
Gold Medal”. Jedan od njih je i “Dinarski sir” Sirane Gligora – mješani
sir od kravljeg i kozjeg mlijeka.
Od 57 “Super
Gold” dobitnika sirevi su išli na ponovnu procjenu gdje su stručni suci
postavili Dinarski sir među 15 najboljih sireva na svijetu. Ovo je drugi
put da je Sirana Gligora imala sir u finalu. 2010 godine Paški sir
zadivio je suce i organizatore , osvojivši nevjerojatnih 3 “Super Gold
Medal” i “Best New Cheese Trophy”..
Ovaj put, još
je jedan izvanredan sir proizveden u Sirani Gligora impresionirao suce .
U finalu uživo, 16 sudaca ocijenjivalo je Dinarski po posljednji put i
dodijelio mu nagradu The Best Eastern and Central European Cheese
Trophy”, kategorija u koju spadaju velike nacije poznate po proizvodnji
vrhunskih sireva kao Njemačka i Austrija.
2013. je bila
vrlo dobra godina za Siranu Gligora jer je pokupila svoju 8 , 9., 10. i
11. važnu nagradu na natjecanju “World Cheese Awards”. Uz Dinarski sir
kao nosioca “Super Gold” i Best Central and Eastern European Trophy” .
Sir s Tartufima osvojio je srebro u kategoriji sireva sa dodacima, a u
otvorenoj kategoriji sireva iz kravljeg mlijeka, koja je možda i jedan
od najtežih, Gligorin sir Kolan osvajač je brončane medalje.
Na pitanje je
li bio iznenađen ovim rezultatom, izvršni direktor g. Šime Gligora
prokomentirao je: “Uvijek je teško znati kakvo mišljenje možete
očekivati od stručnih sudaca na tim događajima ali nakon teškog rada
koji smo uložili da bismo održali visoke standarde koje smo si
postavili, nisam pretjerano iznenađen ovim rezultatom koji pokazuje našu
predanost održanju kvalitete. Dinarski sir se proizvodi koristeći
najkvalitetnije hrvatsko kravlje i kozje mlijeko i on ponovno stavlja
Hrvatsku na međunarodnu kulinarsku kartu.”
Pitali smo
voditelja proizvodnje Željka Španića što misli o Gligorinoj najnovijoj
nagradi . “Velika je čast biti uključen u proces proizvodnje sira Sirane
Gligora. Od kada radim u sirani, naučio sam mnogo o tome što je
potrebno za izradu ovakvih vrhunskih proizvoda i svi smo ponosni da je
naš teški rad priznat od strane međunarodne zajednice.”
Sirana Gligora
je vrlo ponosna na ovaj uspjeh i da je Dinarski sir prepoznat od strane
stručnjaka diljem svijeta ” – dodaje Šime Gligora. “Ova nagrada nam
je posebno draga, zato jer se Dinarski sir intenzivno razvija od svojih
začetaka. Moj otac Ivan Gligora ima golemo znanje o proizvodnji sira jer
je cijeli svoj radni vijek proveo u mljekarskoj industriji i njegovo
znanje je od neprocjenjive vrijednosti prilikom proizvodnje kvalitetnog
konačnog proizvoda. Također smo ponovno potvrdili našu predanost i
nevjerojatno visoke standarde uključujući kao izvor samo najbolje
sirovine.”
Nagrađivani
sirevi sirane Gligora dostupni su u svim najboljim supermarketima i
prehrambenim lancima te u vlastitim maloprodajama smještenim u svim
većim gradovima Hrvatske.



