
Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula postavio je sredinom rujna pitanje
Europskoj komisiji o statusu zaštite dalmatinskog pršuta
prema oznaci zemljopisnog porijekla te sada i dobio
odgovor od Europske komisije.
U svom je upitu istaknuo da se “dalmatinski pršut proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje
obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž Jadranskog mora. Sastoji
se od otočnog i obalnog dijela te submediteranske
unutrašnjosti. Povezanost dalmatinskog pršuta sa zemljopisnim područjem u kojem se
proizvodi temelji se na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog
načina proizvodnje, ali i na ugledu koji taj regionalni proizvod ima.“
Povjerenik Europske komisije
za poljoprivredu i ruralni razvoj
Phil Hogan odgovorio je Piculi “da je nakon posljednje
dokumentacije koju je Komisija zaprimila, dalmatinski pršut objavljen u
Službenom listu Europske unije 1. listopada 2015.”
To znači da će i on vrlo brzo, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog
maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja, Baranjskog
kulena i Ličkog krumpira, biti registriran i zaštićen na zajedničkom EU
tržištu.
Zastupnik Tonino Picula zadovoljan je brzim odgovorom Komisije, posebice
zato što je “Dalmatinski pršut” već nositelj brojnih nagrada i priznanja na
nacionalnoj i međunarodnoj razini, te je prepoznat i izvan
granica proizvodnje.



