Proizvodnja Nutelle

Ferrero ne da palmino ulje, tvrdi da nije kancerogeno

nutella.com

Talijanski proizvođač slavne slastice poručuje da njen sastojak nije opasan kako tvrdi Europska komisija

Dok raspravljamo o kvaliteti njemačke, poljske ili talijanske
Nutelle, čini se kako bi na deklaracijama više trebalo paziti
sadrži li ona – ali i niz drugih domaćih i stranih proizvoda na
našem tržištu – palmino ulje, za koje je Europska agencija za
sigurnost hrane (EFSA) u svibnju 2016. upozorila kako kontaminat
(poznat kao GE) u jestivom obliku može biti kancerogen.

Potrošačima se ne preporuča da bojkotiraju takve proizvode pa
ni Ferrerovu najpoznatijiju svjetsku slasticu, piše
Poslovni dnevnik
. Da bi se to dogodilo i Europska komisija
zabranila ili ograničila količine palmina ulja, potrebna su,
tvrdi se, dodatna istraživanja i procjene rizika. No, nakon što
su neki trgovci u Italiji Nutellu već protjerali sa svojih
polica, Coop izbacio palmino ulje i iz vlastitih robnih marki
pravdajući se “mjerama opreza”, a talijanska Barilla
iskoristila i za reklamu novih proizvoda “palm oil-free”,
industrija palminog ulja koja na njemu godišnje obrne 44
milijarde dolara u Ferreru je našla najvećeg saveznika koji je
i javno stao u obranu palminog ulja u prehrambenoj industriji.

“Palmino ulje koje koristi Ferrero sigurno je jer dolazi iz
svježe cijeđenog voća i obrađuje se u kontroliranim
temperaturama, nižim od 200 stupnjeva Celzija i pod iznimno
niskim tlakom kako bi se smanjila opasnost od kontaminacije,
poručuje putem novinskih oglasa i TV-reklama direktor nabave
Ferrera Vincenzo Tapella. Iz Ferrera za Reuters pojašnjavaju i
da namazu od lješnjaka i čokolade upravo palmino ulje daje
vrhunsku kremoznost, glatkoću i trajnost, i prelazak na bilo
kakve druga ulja bio bi korak unazad.

“Suncokretovo ulje promijenilo bi “karakter” Nutelle – tvrde te
ističu kako kako zbog svega procesuiranje palmina ulja traje
dulje i košta 20% više nego da ga obrađuju iznad 200 stupnjeva.
No EFSA takav istup Ferrera odbija komentirati, dok glavno
talijansko udruženje farmera Coldiretti i online magazin za
hranu Il Fatto Alimentare pozivaju sve prehrambene tvrtke da
prestanu koristiti to ulje u proizvodima. Bi li odustajanje od
tog sastojka moglo označiti i kraj popularne slastice, a koju
je tijekom Drugog svjetskog rata izmislio Pietro Fererro, teško
je nagađati.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest