Izvorna kvaliteta

Hrvatski otočni proizvodi na Adventu u Zagrebu

Marko Lukunic/PIXSELL

Posjetitelji će moći uživati u kvaliteti izvornih otočnih proizvoda kao što su vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, bit će tu i kozmetičkih i odjevnih proizvoda te suvenira

Advent u Zagrebu svake je godine ljepši, bolji i nudi više
sadržaja, a ove godine svim posjetiteljima našega glavnog grada
predstavit će se i “Hrvatski otočni proizvod” koji obilježava već
10. godišnjicu postojanja.

Gotovo 30 otočnih proizvođača, nositelja ove jedinstvene oznake
kvalitete koja objedinjuje izvrsnost i tradiciju, predstavit će
se na kućicama u neposrednoj blizini glavnoga zagrebačkog trga,
odnosno u Cesarčevoj ulici, od 1. do 24. prosinca.

Posjetitelji će moći uživati u kvaliteti izvornih otočnih
proizvoda kao što su vina, rakije, likeri, maslinova ulja,
sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med, a bit će
tu i raznih kozmetičkih i odjevnih proizvoda te suvenira koji su
uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i
natprosječnu kvalitetu.

Projekt “Hrvatski otočni proizvod”, kojeg provodi Ministarstvo
regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pokrenut je 2007.
godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji
izvornih i kvalitetnih proizvoda. Krajem studenoga na Lošinju je
svečano obilježena 10. godišnjica ovog projekta, a tom prilikom
je dodijeljena i oznaka “Hrvatski otočni proizvod” za 2016.
godinu, koju je dobilo 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda.

U proteklih 10 godina prepoznati su i distribuirani brojni otočni
proizvodi koji su uspješno udovoljili svim kriterijima
izvrsnosti, izvornosti i tradicije, tako da oznaku kvalitete
“Hrvatski otočni proizvod” danas ponosno nosi 739 proizvoda od
249 proizvođača s 24 otoka i poluotoka Pelješca.

“Hrvatski otočni proizvod je hvalevrijedan projekt koji
je omogućio otočnim proizvođačima da zaštite izvrsnost svog
proizvoda. Prošli vikend smo obilježili 10 godina njegova
postojanja, a tijekom Adventa u Zagrebu svi imaju priliku kušati
naše otočne proizvode i uvjeriti se u njihovu
kvalitetu”
, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja
i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Osim što ima veliku turističku i tradicionalnu vrijednost, ovaj
projekt značajno doprinosi i u gospodarskom smislu jer otočni
proizvođači zadržavaju mnoge obitelji na otocima i pozitivno
utječu na razvoj hrvatskih otoka samozapošljavanjem i stvaranjem
novih radnih mjesta.

Otočni proizvođači svaki tjedan će se izmjenjivati na kućicama u
Cesarčevoj, a prvoga tjedan predstavit će se Paška sirana, PZ
Postira s Brača, RZ Ribarska sloga s Ugljana i OPG Benčić s Visa.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest