Županijski dani 2016.

18. Dani masline 29. i 30. travnja

Iz godine u godinu sve veći interes za Dane masline

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira 18. Međunarodnu manifestaciju Dani masline 2016. koji će se održati 29. i 30. travnja.

U okviru programa organizatori su osigurali dovođenje eminentnih stručnjaka koji će održati niz stručnih predavanja vezanih uz maslinarstvo i maslinovo ulje.

U sklopu manifestacije bit će priređen i prigodni sajam na kojem će se sa svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači.

Pripreme za 18. međunarodne Dane masline Zadar 2016. , koji će se u sklopu Županijskih dana održati 29. i 30. travnja, u punom su jeku.

Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkuju ulje direktno kod
proizvođača i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u
Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.

Originalno uzorkovanje

– Zavirit ćemo u svaki podrum i konobu zainteresiranih maslinara,
kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve
prestižnije manifestacije. Uzimanje uzoraka “na licu mjesta” praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani masline svoju punoljetnost obilježiti brojnim novostima.

Marendin na Forumu

Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na
Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski
marendin na Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi
poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima
Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće,
slanutka i orza za cca 500 osoba.

Uz ovu tradicionalnu deliciju “iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Humanitarne akcije

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima
tijekom maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati
akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog
uređaja office histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti
maternice.

Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati će se
Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, otkriva
Benito Pucar.

Stručni skupovi

U popodnevnim satima u velikoj dvorani zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima
neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do
prodaje, te o stavljanju ulja na tržište.

Sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Željko Prgomet, Gordana Dragun,
dipl. ing., Šime Marcelić, dipl. ing, prof. dr. sc. Mirko Gugić, dr. sc.
Dario Lasić, prof. dr. sc. Jasna Bošnir Anita Peraić, dipl. ing… Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede prof. dr. sc. Davora Romića.

Izlet na Ugljan

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 30.
travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz
terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama,
upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina,
vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića
dipl. ing. i prof. dr. sc. Đanija Benčića .Zanimljivo predavanje o
proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će
maslinarski entuzijast Mladen Lucin.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog
natjecanja u kuhanju Žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade
janjetine.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i
Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i
turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i
iz Crne Gore.Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka
iz Poličnika. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne
namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se
kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.

A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine.
Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Proglašenje najboljih

Događanja kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih
tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i
iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 29. i
30. travnja.

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu
maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 18. međunarodnih Dana masline Zadar 2016., odvijat će se 30. ožujka u večernjim satima u
hotelu Kolovare. Nakon toga svečana večera, druženje i ples uz živu
glazbu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest