
U priručniku su predstavljeni Krčki i Dalmatinski pršut, Virovitička paprika, Baranjski kulen i Lički krumpir
Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina
Picule sutra će predstaviti priručnik ‘Autohtoni proizvodi i oznake
kvalitete Europske unije‘.
Priručnik je rezultat dvogodišnjeg rada Ureda
zastupnika Picule sa stručnjacima i proizvođačima na zaštiti autohtonih
hrvatskih proizvoda…
pomoć njega, proizvođači mogu početi proces zaštite svog proizvoda
jednom od oznaka izvornosti, rekao je Tonino Picula:
“Jednako tako,
dragocjeno je u priručniku što smo naveli konkretne primjere kako su
pojedini proizvođači, dobro se organbizirajući, svjesni važnosti
postupka zaštite, uspjeli savladati taj cjelokupni proces, pripadaju
skupini od sada već dvadesetak zaštićenih proizvoda koji dolaze iz
Hrvatske, a imaju jednu od oznaka izvornosti. Naravno, naveli smo i
primjere kada cijeli taj postupak nije dobro završio…”, rekao je
Picula.
Da se cijela priča isplati, svjedoči činjenica da od ukupnog
izvoza hrane i piće EU, gotovo 20 posto pripada izvozu proizvoda koji
imaju jednu od oznaka zaštićenosti.
Ovaj će priručnik poslužiti kao
poticaj brojnim hrvatskim proizvođačima jer je u njemu cijeli proces
vrlo precizno objašnjen, dodaje Picula.
“Što je potrebno od ideje da se
jedan autohtoni proizvod počne štititi i to na lokalnoj razini, kako
onda prijeći na nacionalnu razinu, a postupak tada ide preko
Ministarstva poljoprivrede koje onda u komunikaciji s određenim
europskim institucijama treba priskrbiti proizvodu jednu od tri oznake
autohtonosti, odnosno, izvornosti. Četvrta faza je možda jednako važna
kao i ove prve tri.
Treba paziti na postojanost kvalitete; postoji
nadzor kvalitete kad se jednom proizvod zaštiti nekom od oznaka
izvornosti”, dodaje Picula.
U priručniku su predstavljeni Krčki i Dalmatinski pršut, Virovitička paprika, Baranjski kulen i Lički krumpir.
“Prvi
idući planirani korak u promociji tog jednog važnog postupka zaštite i
promocije proizvodnje, dogodit će se u Lici jer Lički krumpir je također
zaštićen europskom oznakom izvornosti i mislim da je potrebno upravo u
tim sredinama djelovati kako bi se afirmirao ne samo lokalni gospodarski
kolorit, nego i kako bi se i transferiralo potrebno znanje radi općeg
gospodarskog oporavka i krajva kao što je Lika, koja ima veliki
gospodarski potencijal”, kaže Picula.Predstavljanje ovog priručnika dolazi dan nakon što Hrvatska slavi Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.



