
Danas s početkom u 11 sati, na prostoru ispred zgrade Paške sirane održat će se prigodna svečanost u povodu obilježavanja 70 godina postojanja Paške sirane.
Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu. S njom je počela priča o Paškom siru, najpoznatijem i najnagrađivanijem hrvatskom siru, prva je plasirala Paški sir na tržište, prva mu dala etiketu, prva ga poslala na natjecanja i dobila medalje za njega.
Paški sir postao je brend prepoznatljiv u svijetu, a Pašku siranu možemo slobodno nazvati “majkom paškoga sira” jer jedina ima više od 70 godina tradicije proizvodnje te delicije.
Daleke 1946. godine
osnovana je kao poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana koja je imala i
matično stado ovaca.
Kroz svoju povijest je
prolazila kroz različite organizacijske oblike do 1992. kada nastaje dioničko
društvo. Od male zadruge danas je to moderna tvrtka, izvoznica u zemlje EU i
SAD.
Paška sirana se bavi
proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te proizvodnjom ovčjeg mlijeka
i mesa. Godine 2008. izgrađen je novi pogon za preradu mlijeka i proizvodnju
mliječnih proizvoda, djelomično financiran iz pretpristupnih fondova EU i
agencije SAPARD.
Novi pogon u potpunosti udovoljava europskim standardima i u
njemu rade novi i najmoderniji uređaji za proizvodnju sireva.



