Biznis

zanimljivo

Teksas dobiva prvi hotel na svijetu izgrađen 3D printerom

Teksas dobiva prvi hotel na svijetu izgrađen 3D printerom
Shutterstock

Izgledom sliči na bilo koji drugi 3D printer, osim što je veličine krana i što sloj po sloj gradi hotel u teksaškoj pustinji, prenosi u petak Reuters i dodaje da će Teksas dobiti prvi takav hotel na svijetu.

El Cosmico, već postojeći hotel i kamp na periferiji grada Marfe, u američkoj saveznoj državi Teksas, širi se. Grade se 43 nove hotelske jedinice i 18 stambenih kuća na zemljištu od 24 hektara, a sve uz pomoć 3D printera.

To je prvi hotel na svijetu izgrađen 3D printingom, kaže vlasnica El Cosmica Liz Lambert, i partneri iza projekta – tvrtka za 3D ispis ICON iz Austina u Teksasu i arhitekti iz grupe Bjarke Ingels.

Lambert je kazala da 3D tehnologija omogućuje neviđenu kreativnost.

“Većina hotela je ograničena unutar četiri zida, a često gradite istu jedinicu iznova i iznova,” rekla je Lambert. “Nikad nisam mogla graditi s tako malo ograničenja i s tolikom fluidnošću … samo zaobljene linije, kupole i parabole. Ludo je graditi na taj način”, dodala je.

Jedinice sada mogu imati arhitektonske karakteristike koje bi inače bilo preskupe za repliciranje u velikm razmjerima i s tradicionalnom izgradnjom, istaknula je vlasnica El Cosmica.

U izgradnji su prve dvije jedinice prizemnice sa zidovima visine 3,7 metara, od kojih je jedna trokrevetni stambeni prostor, a druga jednostavna hotelska soba. Zakrivljeni, bež zidovi ispisuju se pomoću ICON-ovog Vulcana, 3D printera širine 14,2 metra, visine 4,7 metara i težine 4,75 tona.

Print tehničar nadzire Vulcan koji svojom robotskom rukom i mlaznicom obavlja posao na gradalištu.

“Tinta” ovog 3D printera je poseban materijal na bazi cementa nazvan Lavacrete, smjesa dizajnirana za čvrstoću, pristupačnu izradu i ispisivost.

Direktor i osnivač ICON-a Jason Ballard rekao je kako radnici prilagođavaju i miješaju sastojke ovisno o vremenskim uvjetima.

“Čarolija se događa u dodacima koji nam omogućuju da nastavimo ispisivati,” rekao je Ballard, dodajući kako vlažnost, temperatura i zračenje utječu na ponašanje materijala, pa čak i na konačnu boju.

ICON također radi na projektu stambenog naselja u blizini grada Austina, koje će također biti građeno uz pomoć tehnologije 3D printera.

Dugoročno, 3D gradnja bi mogla zamijeniti neke kvalificirane radnike, rekao je Milad Bazli, predavač znanosti i tehnologije na Sveučilištu Charles Darwin u Australiji.

“Mislim da će s društvenog stajališta i u pogledu učinka na gospodarstvo, posebice na lokalna radna mjesta i udaljenim područjima, to biti jedan od izazova koji moramo uzeti u obzir kada govorimo o metodi 3D printanja” rekao je Bazli.

Proširenje El Cosmica trebalo bi biti dovršeno do 2026. godine. Cijene hotelskih jedinica će se kretati između 200 i 450 dolara po noći.


Reci što misliš!