Biznis

#HBOR

U Zadru održana radionica o mogućnostima financiranja putem novog financijskog instrumenta „Urbani razvojni fond“

U Zadru održana radionica o mogućnostima financiranja putem novog financijskog instrumenta „Urbani razvojni fond“

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela 14. lipnja 2024. godine.

U suradnji HBOR-a i Zadarske županije, danas je u Zadru održana radionica o mogućnostima financiranja putem ovog financijskog instrumenta na koju su bili pozvani potencijalni korisnici s područja Zadarske županije.

Urbani razvojni fond predstavlja inovativno rješenje za financiranje projekata javne infrastrukture obogaćenih komercijalnim sadržajima, čime se omogućuje ostvarivanje prihoda od naplate usluga. Ovaj fond podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti.

Ova inicijativa u skladu je sa strategijom HBOR-a usmjerenom na podršku regionalnom razvoju i održivim projektima, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO). HBOR i dalje nastavlja pružati povoljne financijske uvjete i podršku projektima od strateške važnosti za Hrvatsku, istaknula je voditeljica Područnog ureda za Sjevernu Dalmaciju HBOR-a Jelena Peša te pozvala zainteresirane za kreditne programe HBOR-a da se jave u Područni ured gdje mogu dobiti dodatne informacije.

Zadarska županija s HBOR-om ima iznimno dobru suradnju, posebno kroz provedbu programa kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora u kojemu smo partneri. Veseli me i odličan odaziv na današnju prezentaciju financijskog instrumenta Urbani razvojni fond, u prvom redu predstavnika naših jedinica lokalne samouprave i brojnih ustanova. Zajednički nam je cilj utjecaj na stvaranje što jačeg gospodarstva na našem području kao jedinog puta prema osiguravanju boljeg i sretnijeg života za sve naše građane, poručio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice koji može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita, ostvaruje se po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti. - naglasila je Suzana Laušin-Katanec, Direktorica Sektora kreditiranja.

Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava te za prijevremeni povrat (otpis) kredita koji je rezultat realizacije kapitalnog rabata. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može doseći 10 milijuna eura.

Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu 0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, do 30. lipnja iznosi 3,67 posto godišnje, fiksno.

Ukupno je za plasman korisnicima kredita na raspolaganju 172 milijuna eura - od čega 50% iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i 50% iz sredstava HBOR-a.


Reci što misliš!