
Podjelom nagrada i priznanja u baštinskom hotelu Maškovića han sinoć je završena 7. Manifestacija mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane. Šampion je Tomislav Čudina Čelin, vlasnik OPG-a Čelin, a Čelin je obiteljski nadimak još iz pradjedovskih vremena.
Tomislav je za svoje ulje od sorti oblica i leccino (berba
11.10. 2023.) osvojio 99,75 od mogućih 100 bodova. Uz titulu
šampiona on je sa 99,40 bodova za svoje višesortno ulje od
oblice, pendolina i leccina (berba 24.10. 2023., osvojio i treće
mjesto na ovoj manifestaciji.
Važnije od zlata u New Yorku
– Ovaj uspjeh znači mi puno. Motivira me i gura
naprid. Biti najbolji u svom mistu san je svakog maslinara.
Za mene je ravno osvajanju zlatnog odličja u New Yorku, rekao je
Tomislav, neposredno nakon što je iz ruku Filipa Ercega preuzeo
plaketu, zlatnu medalju i pehar.
Drugo mjesto pripalo je najpoznatijem pakoštanskom maslinaru Anti
Vulinu. Njegovo ulje od sorti leccino i coratina (berba
07.10. 2023.) osvojilo je 99,60 bodova. Podsjetimo, Vulin je na
prve dvije manifestacije osvajao šampionske titule, potom
je šampion bio Slavo Stojanov, a onda tri puta za redom OPG
Lalin, vlasništvo Vinka Lalina, koji se ove godine nije natjecao.
– Dosta je tri puta za redom biti šampion, kaže Lalin.
O kako jakoj konkurenciji na pakoštanskoj manifestaciji se radi
može posvjedočiti i podatak da su Vulin, Lalin i Čudina za svoja
ekstra djevičanska maslinova ulja osvojili zlatna odličja i na
najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC
2023 u New Yorku.
Što je utjecalo na količinu i kvalitetu ulja?
Ulja maslinara s područja općine Pakoštane su iz godine u godinu
sve kvalitetnija, kaže Benito Pucar, voditelj Službe za
zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno
zdravstvo.
Istina, ove godine je bilo manje uzoraka, zbog slabijeg lanjskog
uroda, ali od 21-og uzorka pristiglih na ocjenjivanje, čak
12 ili 57 posto ih je u kategoriji zlatna ekstra
djevičanska maslinova ulja, 6 ili 28 posto srebrna i 3
odnosno 14 posto u kategoriji djevičanska maslinova ulje.
O tome što je sve utjecalo na kvalitetu i količinu maslinovog
ulja, govorio je Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela
Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je i ove godine
odradio kemijsku i senzorsku analizu svih pristiglih ulja.
– Prvi razlog je odličan prinos u 2022. Čak i prerod u
kombinaciji sa sušom dovela je do toga da se maslina tijekom
2023. godine nije mogla pripremiti za novi prirast na kojem ona
nosi rod. Drugi razlog su klimatski uvjeti, izmjena toplog i
kišnog vremena tijekom ljeta što je pogodovalo razvoju nekoliko
štetnika (svrdalaša i muhe), a posebno treća generacija maslinove
muhe za one koji su čekali kasnije rokove berbe. Rana berba je
jedini način da se dobije kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo
ulje što i radi većina pakoštanskih maslinara. Beru plodove u
fazi optimalne zriobe, isti dan ih prerađuju i ulje čuvaju u
odgovarajućim posudama i prostorijama pri temperaturi
od 16 do 18 Celzija, rekao je Erceg.
Najavljene nove maslinarske smotre
Zadovoljstvo postignutim pomacima nije krio ni Milivoj
Kurtov, načelnik Općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom
za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine
Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han
Vrana, glavni organizator VII. Manifestacije mladih
maslinovih ulja.
– Glavni cilj je iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu
maslinovih ulja Manifestaciju ćemo nastaviti i idućih godina,
najavio je Kurtov, dodavši da na području općine
(Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 150.000 stabala
maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U
uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi i
kvaliteti ulja se još dosta toga može poboljšati. Iako manje nego
prije još ima maslinara koji prije prerade drže masline u
moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja, zaključio je
Kurtov, najavljujući nove smotre maslinara i maslinovih ulja.
Zbog obveza u Zagrebu on osobno ovaj put nije nazočio ovoj
maslinarskoj svečanosti. Nazočili su Danijela Vulin, direktorica
TZ Pakoštane i Hrvoje Anić, direktor heritag hotela Maškovića
han.
Nakon dodjele priznanja i odličja najboljima u ugodnom ozračju
maslinari su nastavili druženje i razmjenu iskustava.
Uz domaću spizu, vrhunska ulja i birana vina, najviše
se razgovaralo o aktualnim radovima u maslinicima i kako na
području općine Pakoštane za sljedeću osmu po redu manifestaciju
proizvesti više vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
Tekst i foto: N.J./ Dani masline