Biznis

budućnost turizma

U Puli otvoren KLIK - centar za cjeloživotno razvijanje znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu

U Puli otvoren KLIK - centar za cjeloživotno razvijanje znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu
Srećko Niketić/PIXSELL

Nedostatak radne snage jedan je od najvećih problema našeg turizma. No, interesa za zanimanja u turizmu ipak ima. U Puli je otvoren KLIK - centar za cjeloživotno razvijanje znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu. Riječ je o najvećem županijskom projektu u obrazovanju.

Spretnost i brzina. Tako nastaje dobar koktel. Zna to Paola. 

- Ja sam se vidjela u tome i komunikacija s ljudima, rad s gostom, meni je to na prvom mjestu tako da definitivno sam se odlučila za tu stranu. Za godinu dana se vidim kao dobar i stručan barmen s dobrim obrazovanjem i dobrom prilikom možda i van ovog grada, naglasila je Paola Ska Kolar Šišić, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.


Njezin kolega je Noel. 

- Kad sam upao i kad sam skužio cijelu priču i sistem, zainteresirao sam se za taj smjer. Tko se pronađe u tome će se snaći i to voljeti, istaknuo je Noel Popović, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Slaže se i Erik koji će biti - kuhar. 

- To želim od malena, vidim viziju u ovome, svako jelo koje radim je puno mašte i zaokruži nepce, govori Erik Belšak, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Svoje vještine učenici će od sada razvijati u centru KLIK. Godinama slušamo o nedostatku onih sa završenim strukovnim zanimanjima i radne snage u turizmu, no primjer iz Pule pokazuje da interesa ima!

- Mi imamo učenika oko 600. Nemamo problema s upisima niti smo imali do sada, a sada pretpostavljam da ćemo morati još neka usmjerenja otvarati nova, rekla je Orhideja Petković, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Od deficitarnih zanimanja tu su konobar, kuhar i slastičar. Ovdje će izvoditi stručni dio nastave. 

- Potreba je, traženi su, još ni ne završe nastavu već traže ugostitelji da im možemo preporučiti, dati, uvijek se traži učenik više, radnik više, naglašava Grgo Komazin, nastavnik kuharstva, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Obrazovati se mogu mladi, ali i odrasli. Tu je dormitorij, šest učionica, dva praktikuma kuharstva i posluživanja te slastičarnica. Sve izgrađeno novcem europskih fondova i županije. 

- Znamo da nam je turizam preko 20 posto BDP-a, da je Istra šampion turizma, siguran sam da će učenici danas imati puno, puno bolje uvjete, rekao je Boris Miletić, istarski župan.

- Možemo biti uistinu zadovoljni kao društvo i kao zajednica da se takvim ulaganjima pruža bolja mogućnost za obrazovanje mladih. Najviši mogući standard, kazao je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.  

Tako će se u Hrvatskoj izgraditi još 14 sličnih centara za različita strukovna zanimanja. 


Reci što misliš!