Biznis

dobilo europsku oznaku

Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji
Marko Jurinec/Pixsell

„Varaždinsko bučino ulje“ je dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. srpnja 2023. godine.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.    

Postupak zaštite naziva „Varaždinsko bučino ulje“ pokrenula je Udruga „Varaždinsko bučino ulje“ koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom Varaždinsko bučino ulje“.  

„Varaždinsko bučino ulje“ je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama. „Varaždinsko bučino ulje“ je tamnozelene do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki. Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja.

Proizvodnja „Varaždinskog bučinog ulja“, od sadnje buča do dobivanja ulja, na području Varaždinske županije ima višestoljetnu tradiciju.

Na temelju iskustava i znanja proizvođača, prerada sjemenki u „Varaždinsko bučino ulje” provodi se na nižim temperaturama, zbog čega se otpuštaju slađe mirisne note nego što bi se to postiglo pri uobičajenim temperaturama prženja. Osim toga, prilikom pripreme tijesta od mljevenih bučinih koštica dodaju se manje količine kuhinjske soli, što doprinosi posebnoj kvaliteti „Varaždinskog bučinog ulja”.

Specifikaciju proizvoda „Varaždinsko bučino ulje“ možete pogledati ovdje.

 


Reci što misliš!