Biznis

analiza

Najmoćnije i najslabije putovnice u 2023. godini

Najmoćnije i najslabije putovnice u 2023. godini

Ovisno o vašoj putovnici, za mnoge diljem svijeta putovanja nisu tako jednostavna – mnogi vlasnici putovnica moraju dobiti putnu/turističku vizu prije dolaska, a za ove vize obično je potrebno odobrenje vlade zemlje domaćina, što može potrajati tjednima ili mjesecima. Gdje je Hrvatska?

U nastavku teksta doznajte čiji se stanovnici muče s birokratskim procesima, a tko može ući u gotovo sve zemlje svijeta.

Broj odredišta koja stanovnici neke zemlje mogu posjetiti bez viza mijenja se zbog bilateralnih i diplomatskih odnosa između zemalja.

Neke su zemlje uvele vize kako bi olakšale nadzor posjetitelja, omogućujući državi da procijeni može li navedeni vlasnik putovnice predstavljati rizik za ilegalnu imigraciju, kriminal, terorizam ili tajni nadzor. Na primjer, i Rusija i Kina zahtijevaju od vlasnika američke putovnice da dobiju vize prije putovanja, i obrnuto.

Japan je već petu godinu zaredom na vrhu indeksa kao najmoćnija država svijeta.

Od 2023. nositelji japanske putovnice mogu posjetiti 193 od 227 odredišta bez viza ili 85% svijeta, prema podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa koje je prikupila Henley & Partners.

Druge dvije zemlje u Aziji zauzele su drugo mjesto: Južna Koreja i Singapur. Obje putovnice građanima omogućuju putovanje u 192 zemlje bez vize. Njemačka i Španjolska zauzimaju treće mjesto s pristupom do 190 odredišta.

Kada je riječ o najmoćnijim putovnicama, većinu od 20 najboljih izdaju zemlje Azije ili Europe, s izuzetkom Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvatska se tako može pohvaliti visokim 13. mjestom na ovoj ljestvici.

Finske, talijanske i luksemburške putovnice izjednačene su na 4. mjestu (189 odredišta), a austrijske, danske, nizozemske i švedske putovnice zajedno su na 5. mjestu (188).

Francuzi, Irci, Portugalci i Britanci trenutno su na 6. mjestu u svijetu sa 187 odredišta bez viza.

Među 10 najboljih putovnica u svijetu su i one koje izdaju SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Bosna i Hercegovina je na 89. mjestu na svjetskoj rang listi, a broj zemalja koje vlasnici BiH putovnica mogu posjetiti je 118.

Ukrajina je jedan od najvećih “penjača” na Henley Passport Indexu u posljednjem desetljeću, pomaknula se za 24 mjesta, a vjerojatno bi ušla u prvih 10 ako zemlja uđe u EU.

Najslabije putovnice

Najniže rangirana stavka u Henley Passport Power je afganistanska putovnica, koja omogućuje bezvizni pristup u samo 27 zemalja, ili manje od 1% globalne ekonomske proizvodnje.

To je 166 odredišta bez viza manje od Japana – najveći jaz u mobilnosti u 18-godišnjoj povijesti indeksa.

Mnoge od najmanje moćnih putovnica dolaze iz ratom razorenih i politički nestabilnih zemalja. Budući da su putne vize obično potrebne za borbu protiv ilegalnih aktivnosti, te su zemlje često označene, bilo opravdano ili ne.

Građani najniže rangiranih zemalja na indeksu – uključujući Irak (ocjena za bezvizni režim 29) i Siriju (ocjena za bezvizni režim 30) – isključeni su iz mnogih prilika za ekonomsku mobilnost i rast.

Među najmanje moćnim putovnicama koje se odmah ističu je Sjeverna Koreja. Ova otočna država ima bezvizni pristup u 40 zemalja, što je stavlja ispred osam drugih putovnica na popisu.

Većina Sjevernokorejaca koji putuju u inozemstvo čine to samo u iznimno posebnim okolnostima zbog posla, studija ili sportskih natjecanja. Putovanje u slobodno vrijeme izvan Sjeverne Koreje se ne događa, ali tehnički, Sjevernokorejci mogu posjetiti zemlje poput Haitija, St. Vincent i Grenadini, Palestina i Kirgistan, među ostalim bez vize.

Henley Passport Index (skraćenica: HPI) je globalno rangiranje zemalja prema slobodi putovanja koju uživaju vlasnici običnih putovnica te zemlje za njezine građane. Broj zemalja kojima određena putovnica može pristupiti postaje njezin ‘bod’ za bezvizni režim. U suradnji s International Air Transport Association (IATA), a na temelju službenih podataka iz njihove globalne baze podataka, Henley & Partners je od 2006. godine analizirao vizne propise većine zemalja i teritorija u svijetu.


Reci što misliš!