Biznis

#aktualno

Sindikati: Veća produktivnost i pravedna raspodjela dobiti, a ne diranje u doprinose

Sindikati: Veća produktivnost i pravedna raspodjela dobiti, a ne diranje u doprinose
Thinkstock

Plaće u Hrvatskoj trebaju rasti zahvaljujući povećanju produktivnosti i pravednijoj raspodjeli dobiti, a ne zadiranjem u mirovinski sustav, jer to neće motivirati poslodavce da povećaju plaće radnicima, priopćile su u četvrtak sindikalne središnjice.

Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržavaju ideju Vlade o povećanju najnižih plaća, ali ne i prijedlog da država na sebe preuzme dio uplate mirovinskog doprinos za one s niskim plaćama.

Kažu kako je rast plaća moguće ostvariti na druge načine.

„Plaće u ovom trenutku mogu i moraju rasti temeljem povećanja produktivnosti, a ne neprihvatljivim zadiranjem u mirovinski sustav. Prostora za rast plaća ima i u pravednijoj raspodjeli dobiti, u prilog čemu govore podaci o rastu prihoda od poreza na dobit od skoro 50 posto u 2022. godini”, stoji u priopćenju sindikalnih središnjica.

Sindikalne središnjice napominju da je izvršna vlast odlučila na račun svih građana povećati niske plaće. No, time neće motivirati poslodavce da sami povećavaju plaće, iako za to imaju prostora, niti će potaknuti transformaciju tržišta rada prema bolje plaćenim radnim mjestima.

„Umjesto pritiska na rast produktivnosti, odlučila se zadirati u temeljne institute socijalne države i nakon neoporezivih primitaka kojima je poslodavcima omogućila izbjegavanje povećanja bruto plaća, sada otvara dodatnu Pandorinu kutiju kroz doprinose”, upozorile su.

Osim niske produktivnosti, prepreke rastu plaća, tvrde sindikati, su i nedovoljna ulaganjima u nove tehnologije, istraživanje i razvoj te neodgovarajuće menadžerske i organizacijske sposobnosti hrvatskih poslodavaca, ali ne i porezi na rad ili doprinosi

„Hrvatska je posljednjih 10 godina najviše smanjila porezno opterećenje rada u EU, a prema podacima Eurostata trenutno niže opterećenje porezima i doprinosima imaju samo Bugarska i Malta”, ističe se u priopćenju.

Hrvatska bi se, uvođenjem progresivnog oporezivanja, trebala vratiti na tri ili četiri porezne stope, predlažu sindikati.

Uz to, sindikalci pozivaju Vladu da uvede porez na nekretnine, porez na rentni dohodak i dodatno zajedničko oporezivanje svih oblika dohodaka, kako bi se ojačali fiskalni kapaciteti lokalnih jedinca.

Također, potrebno je pomoći siromašnijim građanima te obiteljima s većim brojem djece i uzdržavanim članovima obitelji, međutim, navode sindikalne središnjice, u postojećem sustavu djeca i uzdržavani članovi obitelji predstavljaju poreznu olakšicu samo pojedincima s većim plaćama.


Reci što misliš!