Biznis

maslinari

Pakoštanci proslavili uspjeh iz New Yorka

Pakoštanci proslavili uspjeh iz New Yorka

U konkurenciji 1100 maslinovih ulja iz 23 zemlje svijeta trojica maslinara iz Pakoštana sa tri osvojene nagrade doprinijela uspjehu Hrvatske na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja.

Kad bi svako naše misto kao Pakoštane hrvatski maslinari bili bi prvaci svijeta. Njihova tri, Ante Vulin, Vinko Lalin i Tomislav Čudina za svoja ulja na upravo završenom najvećem svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku (New York International Olive Oil Competition – NYIOOC 2023) osvojili zlatna odličja.

„ Drago nam je  što smo doprinijeli timskom uspjehu maslinara naše države, kaže Ante Vulin , kojemu je ovo druga za redom osvojena medalja u New Yorku. Isti rezultat postigao je i Vinko Lalin. Sa svojim  uljem Oleum Premium on je zaslužio odličje lani i ove godine. S istom brendom njegova kćerka Danijela ove godine ponijela je i dvije šampionske titule na domaćim  smotrama maslinara i uljara – u Maškovića hanu gdje je održana 6. smotra mladih maslinovih ulja s područja općine  Pakoštane i grada Biograda na moru te na nedavno završenoj 25. međunarodnoj manifestaciji Dani masline u Zadru. „Ovo je uspjeh cijele naše obitelji“, ističe Danijela. 

Zanimljivo je da su Vulin i Lalin svoje poslovne uspjehe započeli potkraj 80-tih godina prošlog stoljeća, osnovali i do 2000. godine bili suvlasnici tvrtke Exklusive Tours. Potom su jednako uspješno krenuli svatko svojim putem osnovali nove tvrtke  i počeli se ozbiljno baviti maslinarstvom. Danas Vulin ima 980 stupi maslina od kojih su njih 500 na punom rodu, a ostale pristižu. U iznimno zahtjevnoj sezoni 2002./03  on je tradicionalnim metodama proizveo 1500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja .

“Najveći izazovi bili su prebroditi sušu, sačuvati zdrave plodove i pravodobno ih preraditi“, kaže Vulin.  U tome je uspio  i Lalin.  Unatoč ekstremnoj suši sa 300 stabala proizveo je 2.500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Treći i najmlađi član pakoštanski laureat Tomislav Čudina natjecao se po prvi put u New Yorku i osvojio zlatnu medalju. 

„Prvi se pamte. Ovo mi je vjetar u Leđa“, rekao je Čudina. Maslinarstvom se bavi od 2002. godine. Od djeda je naslijedio zemlju i posadio 61 stablo masline. Ubrzo je  kupio još zemlje i posadio 240 stabala maslina, među kojima su Oblica, Levantinka, Plavica, Pendolino, Leccino i Frantoio. 

„U budućnosti planiram posaditi još 500 stabala maslina“,  kaže i ne krije da je veliki zaljubljenih u masline. Njegov OPG Celini proizveo je nagrađeni blend Olea Viola kojega su svjetski  senzoričari ocijenili kao intezivno, ali i harmonično ekstra djevičansko maslinovo ulje , naglašene voćnosti, srednje pikantnosti i blage gorčine.

Uspjeh u New Yorku pakoštanski „maslinarski vitezovi“ nisu proslavili samo u krugu svojih obitelji. Jučer u popodnevnim satima  organizirali su u pakoštanskoj Vinariji Karaba domjenak sa zakuskom za prijatelje i maslinare.  Uz Milivoja Kurtova, načelnika općine Pakoštane i generala Antu Gotovinu, koji su i sami uspješni maslinari 

u ugodnom ambijentu, uz domaću spizu, klapsku pismu, pakoštanska vina i nagrađena maslinova ulja družili su se i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Masline, Danijela Vulin , direktorica TZ Pakošatane   i još 30-ak  viđenijih maslinara iz Pakoštana i zadarskog kraja. 

U  New Yorku su hrvatski maslinari osvojili treće mjesto, ponovili prošlogodišnji uspjeh s time da nam je ove godine u samom finišu natjecanja „za dlaku“ izmakla titula vice šampiona, rekao je u pozdravnom govoru Ante Vulin. U konkurenciji 1.100 ekstra djevičanskih ulja iz 23 zemlje sjeverne hemisfere Hrvatska je treća. Odmah do maslinarskih velesila  Italije na prvom i Španjolske na drugom mjestu koje su na ovo natjecanje poslale  znatno veći broj uzoraka od Hrvatske. Službeno smo sa osvojenih  105 nagrada treći na svijetu, a po postotku uspješnosti s obzirom na broj uzoraka prvi, rekao je dr. Ivica Vlatković.

Na žalost, uspjehe hrvatskih maslinara, osim u Istri ne  prepoznaju turističke zajednice, županije, ali ni resorno ministarstvo poljoprivrede gdje maslinarstvo nema svoju upravu poput vinogradarstva, voćarstva, povrćarstva i drugih djelatnosti nego se vodi pod „ostalo“ .

„Vrijeme je da turisti koji nas posjećuju napokon saznaju da je naše maslinovo ulje najbolji proizvod koji sa sobom mogu odnijeti svojim kućama, dodao je Vulin.  

Na pakoštanskom području, primjerice, ostvaruju se oko milijun noćenja. Na zadarskom  oko 12 milijuna noćenja. Kad bi svatko uzeo po litru prodalo bi 9.000 hektolitara maslinovog ulja koliko ga proizvedu obiteljska gospodarstva na području Zadarske županije. 

Potpora maslinarima izostaje i od lokalne samouprave, a ako bi se tražio izuzetak bila bi to općina Pakoštane. Vulin je i ovom prigodom podsjetio da je prije šest godina, na inicijativu načelnika Kurtova pokrenuta manifestacija ocjenjivanja ulja i,  kroz vođene dugustacije,  edukacija maslinara kako proizvesti  kvalitetna akstra djevičanska maslinova ulja.  „Uvažavajući tradiciju potičemo nova saznanja. Cilj je edukacija maslinara kako bi obnavljali stare i nastavili podizati nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja, rekao je na početku ove manifestacije općinski načelnik Milivoj Kurtov.  Nakon šest godina pokazuju se rezultati. Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 150 tisuća stabala maslina. Rijetko koja od ukupno tisuću i sedamsto obitelji nema masline.

„Posebno veseli što se za uzgoj odlučuje sve više mladih“, kaže Kurtov. Neki od njih će se dogodine prikuljučiti Vulinu, Lalinu i Čudini tako da će se u maslinarskoj reprezentacija Hrvatske na svjetskom prvenstvu u New Yorku sa svojim uljem natjecati pet, a možda i više maslinara iz Pakoštana. Najviše iz nekog hrvatskog mjesta s obzirom na  veličinu i broj stanovnika.

Pakoštanci su takvi: vridni, poduzetni i vole se dokazivati, Pobjeđivati i u maslinovom ulju. Jer, kako netko reče, maslinovo ulje nije sve, ali bez maslinovog ulja, sve je – ništa!

N.J./Dani masline

 


Reci što misliš!