Biznis

oprez!

Pojavile se krivotvorene novčanice od 50 eura

Pojavile se krivotvorene novčanice od 50 eura
Igor Soban/PIXSELL

Nije ovo prvi put da su se pojavile lažne novčanice pa je stoga važno znati razlikovati krivotvoreni novac od pravog. O tome je pisala i Hrvatska narodna banka (HNB).

“Sumnja se da je osumnjičena 5. svibnja u Koprivnici u trgovini pokušala staviti u opticaj dvije novčanice od 50 eura nalik na krivotvorinu. Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičene je oduzeto 13 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, dok je od 21-godišnjaka oduzeto 73 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu”, objavila je PU koprivničko-križevačka.

Nije ovo prvi put da su se pojavile lažne novčanice pa je stoga važno znati razlikovati krivotvoreni novac od pravog. O tome je pisala i Hrvatska narodna banka (HNB).

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu?

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja, objašnjava HNB.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute navedene u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

Osjeti

S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

Pogledaj

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

Nakreni

Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama.

Provjeri

Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična. Ako ste i nakon toga u nedoumici, možete za pomoć zamoliti zaposlenika banke ili financijske institucije ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.


Reci što misliš!