Biznis

klaudio grdović:

Odlična predviđanja za popunjenost obiteljskog smještaja u Zadru ove godine

Odlična predviđanja za popunjenost obiteljskog smještaja u Zadru ove godine

Predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije pri HGK i član Vijeća TZ grada Zadra Klaudio Grdović kaže kako je kroz razgovore s članovima Udruge dobio informacije o dobrom stanju rezervacija.


Osim po rekordnom broju turista, ova će godina u Zadru, sada je već izvjesno, biti obilježena i po dosad najvećem broju iznajmljivača u obiteljskom smještaju.

Predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije pri HGK i član Vijeća TZ grada Zadra Klaudio Grdović kaže kako je kroz razgovore s članovima Udruge dobio informacije o dobrom stanju rezervacija.

- Brojni događaji u predsezoni privukli su turiste, ali i utjecali na zadovoljstvo onih koji su u to vrijeme boravili u Zadru. Tuna, Sushi & Wine Festival, Grawe Zadar Night Run, CACIB u Zatonu, Zadar Street Food Festival te sutrašnji Wings for Life… događaji su koji popunjavaju obiteljski smještaj i omogućavaju gostima bolji doživljaj destinacije, kaže Grdović.

Stvaran broj apartmana i ležajeva u obiteljskom smještaju je u stalnom porastu, jer ih se svake godine nekoliko stotina otkaže, ali ih se istovremeno puno više i prijavi.

- Činjenica je da taj broj raste, a ja vjerujem da samo u privatnom smještaju imamo oko 60 tisuća ležajeva, iako su službene brojke nešto manje. Nekima je to dopuna dohotka, a neki od iznajmljivanja žive, pa je jasno koliko je ova djelatnost važna za standard naših sugrađana.

Iza čestog isticanja činjenice kako Zadru nedostaje hotelskih kapaciteta koji su se od ove godine značajno povećali s perspektivom daljnjeg rasta, nedovoljno se naglašava kako su zadarski turizam u dosadašnjem razdoblju iznijeli mali iznajmljivači u obiteljskom smještaju. U zadnjih desetak godina i u ovom smještajnom segmentu napravljeni su veliki pomaci, pa je tako danas je potrebno uložiti puno truda, pratiti trendove i stalno raditi na poboljšanju standarda i usluge.

- Na puno stvari se mora paziti, ali osnova su klimatizacija i brzi Internet, bez toga se ne treba ni pokušavati iznajmiti apartman. Ono što je nekada bila satelitska televizija danas je prošlost, gostima je sve dostupno putem mobitela zbog čega je dobar Internet neophodan, a  jako  je važan i osiguran parking, jer su neminovne prometne gužve i nedostatak slobodnih parkirnih mjesta nažalost vidljive u svim poznatim turističkim odredištima, ne samo u Zadru. Dobar iznajmljivač treba poznavati i zakone, očekivanja gostiju i standarde u iznajmljivanju obiteljskog smještaja, u čemu nam je zadnjih godina na velikoj usluzi bila Turistička zajednica grada Zadra koja stalno komunicira s iznajmljivačima putem informativnih newslettera, ali i osobnim kontaktom. Interes za nedavnom edukacijom u hotelu Kolovare pokazao je kako su mali iznajmljivači željni dodatnog usavršavanja. Naravno, dosta njih će se za savjet obratiti prijatelju ili susjedu, ili će se pak konzultirati na online kanalima. Svaka peta ili deseta kuća bavi se iznajmljivanjem, pa se srećom ima koga pitati i od koga učiti.

Pravi obiteljski smještaj, ističe, nije onaj u kojemu gostu kažete gdje se nalazi ključ i gdje ga može ostaviti na odlasku. S gostima koji dolaze više dana potrebno je imati komunikaciju, preporučiti im restoran, izlet, objasniti što bi bilo vrijedno vidjeti, biti na usluzi ukoliko im zatreba neka informacija, pa i pomoć tijekom boravka.

- Od takvih gostiju koji duže borave u gradu, idu u restorane, trgovine i vraćaju se svake godine, žive i naši ugostitelji i trgovci, obrtnici i ostale uslužne djelatnosti… veliki dio ekonomije našeg grada.

S druge strane, puno hotelskih gostiju ono što im je potrebno ostvaruju u svojim hotelima, pogotovo onima u ograđenim resortima.

Platili su svoj aranžman i znaju da će cijelu uslugu dobiti u hotelu. 

Kod nas uglavnom dolaze obitelji, ali uvijek se nađe šarolikih gostiju.

Meni primjerice redovito dolaze turisti koji iz Zadra obilaze i druge lokacije i gradove u Hrvatskoj, jer imamo izvrsnu lokaciju na Jadranu, govori Grdović, koji dijeli mišljenje većine djelatnika u turizmu kako nas čeka turistička godina s možda i najvećim prometom do sada.
 


Reci što misliš!